Тимошенко закликають публічно обрати керівника "специфічного відомства"

Вівторок, 18 серпня 2009, 08:52

Правозахисники закликають прем’єра Юлію Тимошенко реформувати українську систему виконання покарань.

Про це йдеться у відкритому листі Харківської правозахисної групи на ім’я прем’єр-міністра, текст якого передано УНІАН.

Правозахисники звертають увагу на те, що система виконання покарань в Україні є радянським рудиментом, не реформована і потребує докорінної переробки.

"Мають бути змінені філософія покарання, основні засади функціонування державної кримінально-виконавчої служби, кримінально-виконавче законодавство і практика. Державна кримінально-виконавча служба має бути демілітаризована і перетворена на цивільну службу у складі Міністерства юстиції (це добровільне зобов’язання перед Радою Європи Українська держава взяла на себе ще у 1995 році!) із зберіганням та посиленням соціального захисту її співробітників", - сказано в тексті листа.

Харківська правозахисна група заявляє, що з 2005 року, коли на керівні посади Державного департаменту України з питань виконання покарань були призначені нові люди, серед них Василь Кощинець та Наталія Калачник, положення системи погіршилось.

"Були звільнені фахівці, які критикували дилетантські дії нового керівництва і не погоджувалися з ними. Ще більшою стала різниця в оплаті праці керівництва та рядових працівників. Почастішали повідомлення про порушення прав обвинувачених та засуджених, про незаконне застосування сили, зросла кількість самогубств", - зазначають правозахисники.

На їхню думку, призначення Калашник на посаду голови департаменту буде мати "тяжкі наслідки", оскільки результати її діяльності в усіх напрямках, за які вона відповідає як заступник голови департаменту, виявилися "вкрай невдалими".

"Це і провальна кадрова політика; і неналежне медико-санітарне забезпечення засуджених, внаслідок чого має місце ненадання медичної допомоги, і висока смертність в місцях позбавлення волі; і незадовільна соціально-виховна робота із засудженими", - додають у Харківській правозахисній групі.

Правозахисники закликають владу до проведення публічного конкурсу для призначення керівника "такого складного та специфічного відомства".

Як відомо, Кабінет міністрів розпорядженням від 12 серпня звільнив Кощинця з посади голови Держдепартаменту з виконання покарань.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування