Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Англії бачать загрозу незалежності України з боку Росії

Вівторок, 25 серпня 2009, 10:58

Загроза незалежності України на сьогодні більша, ніж навіть у перші роки самостійності, вважає британський експерт Джеймс Шерр.

"Загроза незалежності України сьогодні, на 18-ту річницю, більша, ніж наприклад, на 8-му", - сказав голова програм Росії та Євразії в Королівському інституті міжнародних відносин Великої Британії Джеймс Шерр в інтерв’ю українській службі "Бi-Бi-Сi".

"10 років тому Україна цілком виправдано почувалася безпечніше – після укладення договорів з Росією про Чорноморський флот, після державного візиту Бориса Єльцина 1997 року, після підтвердження суверенітету і територіальної цілісності України", - вважає він.

А за минулі півтора роки, за словами експерта, "ми бачимо – принаймні на рівні риторики – поворот практично на всіх цих фронтах, коли мова про політику Росії".

"У квітні 2008 – тодішній президент (РФ) Путін поставив під сумнів українську державність. Трохи більше місяця тому, уже в якості прем’єра він виступав біля пам’ятника Денікіну і говорив про Україну як про "Малоросію", обізвавши тих, хто прагне відокремити Росію від Малоросії, злочинцями. А вже тепер маємо "звернення" президента Медвєдєва до президента Ющенка, написане мовою, що наче запозичена простісінько з роману Джорджа Орвелла", - згадав Шерр.

"Відтак українці не можуть святкувати цю річницю незалежності з великим відчуттям впевненості в завтрашньому дні", - вважає британський експерт.

При цьому він бачить загрози незалежності України як ззовні, так і зсередини.

"Україна завжди мала слабкі місця, внутрішні поділи... Той факт, що ми зараз так багато говоримо про поділи всередині України і так мало говоримо про розмаїття позицій в Україні є відображенням як слабкості української держави, так і ворожих намірів її великого сусіда, який так і не змирився з тим, що незалежність має означати саме це – незалежність!", - зазначив Шерр.

"Коли читаєш звернення президента Медвєдєва, то можна побачити, що він чітко стверджує, ніби незалежність України означає особливий обов’язок України діяти в унісон з Росією. Це не незалежність – це щось зовсім інше", - наголосив експерт.

За словами Шерра, і заява представника слідчого комітету при прокуратурі РФ про те, що українські військові та члени УНА-УНСО воювали на боці Грузії під час конфлікту у Південній Осетії – "обурлива: для цього немає і не буде жодних доказів".

"Гадаю, треба вийти за межі стандартних тлумачень тої риторики, яку ми чуємо з Москви, і замислитися, чи тут ідеться не про більше, ніж прості спроби вплинути на вибори в Україні. Бо складається враження, що з невідомих причин керівництво російської держави шукає приводу для того, щоби вжити проти України різких, а може навіть крайніх дій. І було б дуже завбачливо запитати, навіщо це робиться, і готуватися до будь-якого повороту подій", - вважає британський експерт.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування