Ульянченко – за кордон: "Основний виклик України – її існування"

Вівторок, 25 серпня 2009, 14:20

Президент Віктор Ющенко закликає закордонне українство до консолідації у підтримці демократії в Україні.

Про це заявила глава секретаріату президента Віра Ульянченко на зустрічі з представниками громадських організацій закордонного українства – генсекретарем Світового конгресу українців Стефаном Романівим та головою Української всесвітньої координаційної ради Дмитром Павличком.

На ній ішлося, зокрема, про активізацію відносин України з українцями, які проживають в інших країнах, та підтримку їхніх зусиль зі збереження та поширення української культури у світі; утвердження демократії в Україні та культурні ініціативи названих організацій в цьому напрямку.

Ульянченко наголосила, що поточна ситуація в Україні напередодні виборів президента має фундаментальні загрози політичного, економічного та міжнародного характеру.

За її словами, вибори президента ставлять для українського суспільства наріжне питання про незворотність демократичного процесу в Україні.

"Основним викликом перед Україною є існування самої України, існування демократії в Україні", - сказала Ульянченко, цитує прес-служба президента.

Вона передала, що Ющенко очікує консолідації, мобілізації українців за кордоном у виборчому процесі та зусиль на захист його прозорості, чесності й демократичності.

Також глава секретаріату президента наголосила на неприпустимості спроб політичного впливу на організації закордонних українців.

З іншого боку, Ульянченко запевнила, що державна підтримка закордонного українства як потужної політичної та духовної сили є одним із пріоритетів президента Ющенка. Підтвердженням цього, за її словами, є його неодноразові вимоги до уряду забезпечити повне бюджетне фінансування програм із підтримки українців за кордоном.

Від імені президента Ульянченко подякувала українцям за кордоном за підтримку його ініціативи щодо вшанування пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 років у всьому світі. Вона закликала спільно з Ющенком довести ці зусилля "до фінальної мети – міжнародного визнання Голодомору геноцидом українського народу".

У контексті останніх подій в україно-російських відносинах, глава СП сказала, що вони "консолідували українців, про що засвідчила активність та яскравість патріотичних громадських акцій під час відзначення Дня Державного Прапора та Дня Незалежності України".

Ульянченко привітала чітку позицію закордонного українства щодо заяв президента Росії на адресу Ющенка. Навзаєм вона почула слова підтримки відповіді Ющенка Дмитру Медведєву та її власної заяви.

У зустрічі також взяли участь т. в. о. міністра закордонних справ Володимир Хандогій, заступники глави СП Андрій Гончарук та Валентина Руденко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування