Луценко розповів про найтаємнішу частину махінацій

Четвер, 17 вересня 2009, 14:45

Валютні аукціони – найбільш закрита частина фінансових махінацій, заявляє міністр внутрішніх справ Юрій Луценко.

"Це найбільш закрита частина процесу фінансових махінацій. Незважаючи на наші кількаразові запити, ми жодного разу не отримали інформації про те, коли і як проходили валютні аукціони", - сказав він в інтерв'ю "Комерсанту-Україна".

"Наскільки мені відомо, хоча не можу ручатися за достовірність цих даних, лише п'ять осіб у державі знають цю інформацію", - додав Луценко.

Міністр зазначив, що багато банкірів на умовах анонімності говорять йому, що "ці аукціони проводяться з грубим порушенням правил".

"Тобто основну масу валюти отримують не учасники торгів, а визначені кимсь банки, які отримують величезні валютні ресурси під кінець роботи аукціону. А потім, не маючи жодних валютних зобов'язань перед іноземними партнерами, перепродають буквально протягом ночі ці ресурси з накруткою в одну гривню", - розповів Луценко.

"Питання, кому це потрібно і чому це відбувається, не знаходиться у сфері права. Очевидно, це більше політичне питання", - зазначив він.

Луценко побоюється, що на цьому етапі "правоохоронні органи навряд чи зможуть установити чиюсь провину".

"Це дуже схоже на хірургічну операцію: ну хто зможе встановити, чи правильно діяв хірург у той чи інший момент операції? Чи правильно він повернув скальпель і застосував той чи інший затискач? Точно так і в Нацбанку: оцінити з погляду Кримінального кодексу правильність обсягів валюти, виставленої на аукціонах, навряд чи вдасться", - порівняв він.

"На мій погляд, оцінку повинні давати політики, і конкретно президент, який єдиний уповноважений призначати і знімати з посад керівництво Нацбанку", - вважає голова МВС.

"Тому, якщо банкіри не дадуть чітких свідчень щодо махінацій при проведенні валютних аукціонів, навряд чи ми зможемо щось довести", - визнав він.

На запитання, чи готові ті давати такі свідчення, Луценко відповів: "Поставте будь-якому банкіру це запитання. Гадаю, відповідь очевидна".

"Будь-який банк сьогодні вкрай залежний від керівництва НБУ. Достатньо подивитися список рефінансування – і ми зрозуміємо, що практично вся банківська система країни залежить від суб'єктивного рішення, яке може або продовжити комусь життя, або припинити існування банку", - пояснив міністр.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News