ПУТІН СКАСУВАВ ЗУСТРІЧ ІЗ ТИМОШЕНКО. А Ющенко побачить Медведєва?

П'ятниця, 18 вересня 2009, 09:45

Візит прем'єра Росії Володимира Путіна в Україну в жовтні не відбудеться.

За інформацією "Комерсант-Україна", кілька днів тому апарат прем'єра РФ повідомив апарату прем'єра України Юлії Тимошенко про відмову від досягнутих у Польщі домовленостей про візит Путіна до Харкова у жовтні.

Джерела газети стверджують, що рішення не їхати у Харків було прийнято з урахуванням виборчої кампанії: у Москві вирішили, що надто часті контакти прем'єра Росії з Тимошенко як майбутнім кандидатом у президенти України неприпустимі.

"Часті візити Володимира Володимировича (Путіна) в Україну могли б бути витлумачені як знаки зайвої підтримки офіційною Москвою одного з кандидатів у президенти", - зазначило джерело, поінформоване про прийняте у Москві рішення.

"Ми вважаємо неприпустимим створювати видимість такої підтримки. Враховуючи, що у листопаді ми поїдемо на РГУ (рада голів урядів) СНД, проведення ще однієї зустрічі з пані Тимошенко буде зайвим", - пояснило це джерело.

Співрозмовник видання підкреслив, що засідання міжурядового комітету з економічної співпраці в Харкові не скасовується, а лише переноситься і буде проведене разом із засіданням РГУ СНД, яке відбудеться в Ялті 19-20 листопада.

Прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков підтвердив, що анонсований візит до Харкова може бути відкладений на листопад і перенесений в інше місто.

"Поки рано говорити і про місце, і про точну дату зустрічі. Ми виходимо з того, що в Путіна і Тимошенко дуже напружений графік, і зараз нам потрібно ці графіки якось сумістити", - заявив Пєсков.

А співробітник апарату українського уряду повідомив: "Ми все ж таки хочемо переконати Путіна не скасовувати домовленості. Зараз ведуться переговори про це".

Водночас, у взаєминах президентів України і Росії найближчим часом може початися певне потепління.

Як повідомило джерело в дипломатичному корпусі, Віктор Ющенко "з високою часткою імовірності" поїде на самміт СНД, який відбудеться в Кишиневі 9 жовтня.

"Остаточне рішення з цього питання ще не прийняте, але секретаріат президента всерйоз розглядає можливість участі Віктора Ющенка в кишинівському саміті", - зазначив співрозмовник газети.

"Це дозволить дати новий імпульс у взаєминах із країнами Співдружності, повноцінному введенні в дію зон вільної торгівлі в рамках СНД і залученні Росії до проектів у рамках "Східного партнерства", - зазначив він.

Як відомо, у серпні президент Росії Дмитро Медведєв звинуватив Ющенка в проведенні антиросійської політики і погіршенні двосторонніх відносин.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування