Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко запевнив Медведєва, що Україна не підведе у транзиті, але...

Четвер, 19 листопада 2009, 08:45

"Нафтогаз України" належним чином забезпечить транзит російського газу європейським споживачам у період опалювального сезону 2009-2010 років.

У цьому президент Віктор Ющенко запевнив президента Росії Дмитра Медведєва у листі, текст якого оприлюднено на сайті президента України.

"Для цього в Україні створено основні технічні, ресурсні та кадрові передумови", - запевнив Ющенко.

"Технічний стан української газотранспортної системи відповідає проектним параметрам; в українських підземних газових сховищах до початку опалювального сезону зосереджено оптимальні обсяги газу (близько 27 млрд. кубометрів), достатні для забезпечення внутрішнього ринку і підтримки транзиту; оператор ГТС повністю укомплектований кваліфікованим інженерно-технічним персоналом", - уточнив він.

Ющенко також наголосив, що відповідно до контрактів між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" від 19 січня цього року, Україна "пунктуально здійснює оплату газу", отриманого для внутрішніх споживачів.

Водночас, "для Української сторони виконання своїх зобов'язань є занадто обтяжливим через низку неринкових принципів, закладених у згаданих контрактах", наголошує він.

Так, за останні 3 роки базова ціна російського газу для України зросла майже втричі і на сьогодні перевищує середньоєвропейську ціну за 1000 кубометрів, а ставка за транзит російського газу по території України залишається незмінною і є у 2,5-3 рази нижчою в порівнянні з ціною для інших європейських країн-транзитерів, вказує Ющенко.

Крім того, у контракті купівлі-продажу газу закладено принцип "бери або плати", в той час як контракт про транзит не передбачає принципу "транспортуй або плати" – відтак, до України можуть бути застосовані штрафні санкції "в обсягах, які можуть перевищувати навіть вартість придбаного газу", а до Росії за невиконання зобов’язань санкцій нема.

"Неринкові підходи при визначенні фінансово-економічних параметрів співробітництва обумовили дефіцит бюджету НАК "Нафтогаз України" в 2009 році понад 4 млрд. доларів США, зокрема через недоотримання від 2 до 3 млрд. доларів США за послуги з транзиту російського природного газу європейським споживачам", - додає Ющенко.

Якщо контракти не змінити, вже навесні "Нафтогаз", за словами президента України, "не зможе забезпечувати підготовку до наступного опалювального сезону", що може завадити надійним поставкам газу в Україну та його транзиту до Європи.

Тому, для уникнення проблем у співпраці Росії, України та ЄС, Ющенко пропонує Медведєву внести зміни у контракти на взаємоприйнятних умовах, з урахуванням європейської практики та минулорічних домовленостей президентів і прем’єрів Росії й України.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
22:48
Салліван: Через затримку з допомогою Україна втратила Авдіївку
22:35
відеоУльтраправий політик випустив у Європарламенті голуба, побажавши "миру" Україні та Росії
22:25
оновленоУкраїнські чоловіки 18-60 років не зможуть отримати паспорти за кордоном – постанова КМУ 
22:09
фото, відеоУ Миколаєві через невідому вибухівку запалали авто: п′ять рятувальників постраждали
22:01
Під парламентом Грузії знову протестують проти закону про "іноагентів"
21:54
Економічні новини 24 квітня: справа Сольського, ТРЦ "Гулівер" хочуть передати в управління АРМА
21:42
Україна і Португалія почали переговори про гарантії безпеки
21:33
Усіх абонентів у Києві, Одесі та Хмельницькому заживили, у Харкові діють обмеження – Міненерго
21:22
Єврокомісар вважає, що вступ України в ЄС не спричинить значних фінансових проблем
21:14
Єврокомісія пропонує санкції проти суден, які перевозять військову техніку з КНДР до РФ – Reuters
Усі новини...