Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

На Банковій пояснили, навіщо Ющенко писав у Кремль

П'ятниця, 20 листопада 2009, 17:51

У листі до президента РФ Дмитра Медведєва президент Віктор Ющенко вніс конкретні пропозиції щодо газових контрактів.

Про це заявив представник президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський в інтерв’ю телеканалу "Інтер", повідомляє прес-служба глави держави.

"Головна мета цього звернення до російської сторони – щоб за столом переговорів, в конструктивній атмосфері, врегулювати всі питання, аби на середню і довгострокову перспективи мати нормальне рівноправне взаємовигідне співробітництво у газовій сфері", - сказав він.

Представник президента нагадав, що Ющенко неодноразово висловлював думку щодо необхідності перегляду цьогорічних газових контрактів з РФ.

Соколовський підкреслив: у листі до Медведєва Ющенко у коректній формі виклав бачення поточної ситуації у газовій сфері, гарантій України щодо виконання зобов’язань по поставках і транзиту газу в цьому опалювальному сезоні.

За його словами, Ющенко також "окреслив ті труднощі та загрози, які можуть виникнути у випадку збереження наших газових контрактів у нинішньому вигляді".

Разом з тим, зазначив представник президента, глава держави вніс "конкретні пропозиції" щодо форми і способу регулювання тих питань, які виявилися проблемними за підсумками періоду, що минув після підписання контрактів.

"Серед основних пропозицій президента: перехід на ринкові, економічно обґрунтовані сучасні принципи формування як транзиту, так і поставок газу; визначення граничних обсягів обов’язкового відбору газу для потреб України та по обсягах транзиту", - йдеться у повідомленні.

Також Ющенко наполягає на "необхідності корегування формул обрахунку ціни на газ та транзитної ставки; вирішенні питання щодо симетричної відповідальності сторін-учасників контракту за порушення його умов".

"На цей опалювальний сезон ми гарантуємо виконання наших зобов’язань. Однак таких гарантій вже на наступний опалювальний сезон ми, на жаль, не можемо дати", - заявив Соколовський.

"Президент дивиться вперед. Є реальність – вона показує, що необхідно вносити корективи. Давайте вносити корективи, щоб у нас не виникало жодних проблем у майбутньому", - зазначив він.

Інтерв’ю вийде в ефір у неділю, 22 листопада, в програмі "Подробиці тижня".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...