Україні порадили в Європі використовувати момент

Вівторок, 15 грудня 2009, 07:55

Україна підійшла найближче до угоди про асоціацію з Євросоюзом, заявляє Беніта Ферреро-Вальднер, яка останні 5 років була єврокомісаром у зовнішніх справах.

"Україна багато чого осягнула", - сказала вона в інтерв'ю Радіо "Свобода", відповідаючи, чому Україна та Грузія не дуже наблизилися до ЄС і зі "Східним партнерством".

"Метою політики сусідства було те, щоб наші сусіди на сході та півночі стали набагато ближчими до ЄС. І ми намагаємося надати всі можливості для такого зближення. Але не все досягло зрілості. Йдеться про те, зможуть ці країни в майбутньому стати членами ЄС чи не зможуть", - наголосила Ферреро-Вальднер.

"Я від самого початку говорила дуже ясно: будь ласка, беріть те, що ми можемо вам зараз запропонувати. Намагайтесь виконати те, чого просимо, і використайте цей момент, щоб до нас наблизитися. Звичайно, що майбутнє є відкритим і на даний момент ми не можемо вам дати іншої відповіді. Саме це ми говоримо останніх 5 років", - додала вона.

За словами Ферреро-Вальднер, "у певний момент Україна не захотіла цього акцептувати, але врешті-решт ЄС дотримується саме цієї політики, бо ми потребуємо одностайності від усіх наших членів".

"Я вважаю, що ми дали Україні багато можливостей. Щодо двосторонніх переговорів, то Україна підійшла найближче до встановлення угоди про асоціацію", - сказала вона.

"Але це все болючі переговори. Вони болючі, бо Україна не лише мусить поміняти все своє законодавство а й також поміняти механізми його втілення в життя та сам його дух... а все це забирає багато часу", - заявила Ферреро-Вальднер.

"Я вважаю, - бо я реаліст - що це все суспільні зміни, і ми хочемо Україні в цьому допомогти. Вони мають запровадити зміни, а ми маємо їм у цьому допомогти", - додала вона.

Ферреро-Вальднер не погоджується, що "лише розширення може щось змінити". "Ці країни мусять здійснювати власні реформи... В Україні ще багато чого бракує. Як і в інших країнах. Отож ми їм говоримо: використовуйте цей момент", - сказала вона.

"Ви одержуєте велику фінансову підтримку. Насправді ви отримуєте реальну зону вільної торгівлі, ви отримуєте регуляторне наближення. Крім двосторонніх переговорів "Східне партнерство" створило багатогранний простір, у якому ці країни можуть ділитися досвідом і бачити, хто далі просувається на цьому чи іншому шляху. Це дуже важливо", - наголосила Ферреро-Вальднер.

При цьому вона визнала, що "є політика, що коїться навколо цих країн, яку не можна ігнорувати, є Росія, яка вважає ці країни своїм близьким зарубіжжям".

"Та все-таки я вважаю, що ці країни мусять використати існуючий момент, щоб наблизитися до нас, щоб показати не лише іншим країнам, а й росіянам: це наше спільне сусідство... Стабілізувати ці країни - це не загрожувати Росії, це корисно для нас усіх і для цих країн зокрема", - наголосила Ферреро-Вальднер.

Вона не вважає, що Росія колись буде членом ЄС, адже вона надто велика і ще мусить перейняти європейські цінності, а необхідні зміни "потребують багато поколінь".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування