Люди Ющенка нарахували у Тимошенко "неймовірну" дірку

Вівторок, 15 грудня 2009, 20:50

Дохідна частина загального фонду бюджету не буде виконана на суму близько 36 мільярдів гривень.

Про такий прогноз секретаріату президента заявив перший заступник глави відомства Олександр Шлапак, повідомляє прес-служба президента.

"Це цифра просто неймовірна", - заявив він.

Шлапак висловив обурення тим, що попри те, що президент прогнозував такий розвиток подій і наполягав на необхідності внесення відповідних змін до бюджету 2009 року, цього зроблено не було.

Представник Ющенка також наголосив, що за час діяльності Юлії Тимошенко на посаді прем'єр-міністра прямий державний борг України зріс з 73 млрд. грн. до 225 млрд. грн. Шлапак не виключив, що до кінця цього року борг зросте ще більше.

За його словами, уряд повинен негайно сформувати своє бачення щодо держбюджету 2010 року і подати його до парламенту.

"Ми маємо повну невизначеність щодо бюджету 2010 року. Якщо уряд і далі не подаватиме бюджету до парламенту, то з 1 січня 2010 року він не матиме жодних законодавчих підстав платити хоча б гривню будь-кому і за будь-якими статтями видатків", - наголосив Шлапак.

При цьому він звернув увагу, що українське законодавство взагалі не передбачає в принципі ситуації, коли бюджет навіть не був би поданий до Верховної Ради.

Крім того, заступник глави секретаріату заявив, що Нацбанк до кризи досить добре справлявся із завданнями, які перед ним стояли.

Головна претензія, яка, на його думку, може бути висунута НБУ - відсутність реформування системи організації банківської справи, що могло бути здійснено за час економічно благополучних років - з початку 2005 року до кінця першого півріччя 2008 року.

За словами Шлапака, існує кілька серйозних вад, які далися взнаки в кризовий період. "Перша з них, як виявилося, - НБУ незахищений юридично і є дуже вразливим до політичних ризиків та викликів", - зауважив представник президента.

Шлапак додав, що НБУ не зміг переконати парламент прийняти законодавство, яке б регулювало поняття реальних власників банків і відтак убезпечити банки від тих ризиків, в які вони потрапили у кризовий період.

Водночас, за словами представника президента, завдяки ефективним діям комерційних банків та менеджменту НБУ, найгірші прогнози, які часто робили експерти щодо падіння банківської системи, не справдилися.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
Загроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
Усі новини...