Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Європі кажуть, що Україною ніхто не повинен "оволодівати"

Четвер, 17 грудня 2009, 11:49

Європейський Союз має побачити, що Україна зріла країна, і зрозуміти важливість її інтеграції в європейську спільноту.

Про це сказала Радіо "Свобода" данський політик Ганне Северінсен, яка 13 років була співдоповідачем Моніторингового комітету Парламентської асамблеї Ради Європи щодо України.

"Україна - це самодостатня держава, і нею не повинні "оволодівати" ані Москва, ані Брюссель, ані Вашингтон. Змінити суспільство - в інтересах самих українців. Це стосується прозорості, боротьби з корупцією та верховенства права", - сказала вона.

За її словами, європейська інтеграція України поза трикутником "Київ - Брюссель - Москва" можлива, "і це те, що Україна має зробити самотужки - має почати наближатися до європейських стандартів".

"Їй (Україні) не слід розраховувати на недалекоглядних політиків у Брюсселі, які - поки що - не розуміють важливості цього питання. У довготривалій перспективі ми (європейські політики) це усвідомимо", - сказала Северінсен.

За її словами, "Європейський парламент уже більш-менш переконаний, і треба продовжувати роботу з цими політиками".

"А взагалі - треба показати, що Україна більш зріла країна і скористатися "Східним партнерством", щоб збільшити товарообмін та торгівлю. Також слід розпочати політику енергозбереження і відновити транспортування газу через Україну. Обидві сторони матимуть від цього користь", - наголосила європейський політик.

На думку Северінсен, країни, які скептично ставляться до перспективи входження України в ЄС, "зможуть побачити довготривалу перспективу".

"Наприклад, якщо Україна розпочне значні енергозбереження, від яких виграєте в першу чергу ви, тоді набагато більше газу залишатиметься Європі. І уявіть, якщо ви справді запровадите нові технології, у вас зникне проблема імпорту газу", - зазначила вона.

Крім того, за її словами, "якщо Україна допоможе ЄС у боротьбі зі злочинністю (в регіоні), це б підняло рівень очікувань та думку про українську владу, що вона може діяти".

Северінсен також повторила, що "на жаль, у 2005 році Європейський Союз дуже розпливчасто відповів (на європейські прагнення України) - він "переварював" попереднє розширення (вступ нових членів до ЄС)".

"Тоді ЄС попросив зачекати, замість того, щоб заявити, що в довгостроковій перспективі Євросоюз має об'єднувати всю Європу. Отже, це провина ЄС. Але і Україна не повинна сидіти і чекати, як та зачарована красуня, що її запросять до танцю", - наголосила вона.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування