Пірати відпустили сімох українців

Четвер, 17 грудня 2009, 17:23

Пірати звільнили судна "Делвіна" з 7 українськими моряками в складі екіпажу.

Про це заявив начальник Служби зовнішньої розвідки Микола Маломуж на брифінгу, повідомляють Українські новини.

"Буквально 10 хвилин тому останній пірат покинув судно", - сказав він.

За словами Маломужа, відповідно до розробленого і реалізованого плану 17 грудня узгоджена сума викупу була доставлена на судно повітряним шляхом.

Він уточнив, що сума викупу склала 3,5 млн. доларів.

Зараз СЗР спільно з міжнародними структурами відпрацьовує варіанти організації переходу судна до найближчого порту призначення, забезпечення судна та екіпажу продуктами харчування, водою, паливом, надання невідкладної медичної допомоги.

Також вживаються заходи для запобігання повторного захоплення судна.

За словами Маломужа, фізичний і моральний стан членів екіпажу задовільний.

Пізніше прес-служба Міністерства закордонних справ повідомила, що судно перебуває під охороною німецького фрегату військово-морських сил "Аталанти".

Як відомо, судно "Делвіна" під прапором Маршаллових островів було захоплене піратами 5 листопада біля Сейшельських островів.

Крім того, він заявив, що звільнене з піратського полону судно "Аріана" прибуде в найближчий безпечний порт через 8-10 днів, а повернутися до України моряки зможуть до Нового року.

Маломуж зауважив, що станом на 17 грудня "Аріана" продовжує перебувати під охороною військового корабля ВМС США, який знаходиться на відстані чотирьох миль від балкеру, повідомляє Ліга.net.

За його словами, буксирне судно з паливом для "Аріани" вийшло опівдні 16 грудня з порту Момбаса (Кенія) і рухається в напрямку стоянки "Аріани". Прибуде судно з паливом через три-чотири дні.

Також Маломуж сказав, що після заправки "Аріана" зможе прибути в порт дислокації через 5 - максимум 6 днів. Після цього українські моряки зможуть повернутися в Україну. Для цього, за розпорядженням президента Віктора Ющенка, їм буде виділено літак.

Крім цього, Маломуж повідомив, що на даний момент український екіпаж проводить ремонтні роботи в машинному відділенні та готує судно до подальшого переходу.

Проведений медичний огляд членів екіпажу "Аріани" засвідчив, що стан їхнього здоров'я стабільний. За висновком лікаря, осіб, які потребують невідкладної медичної допомоги, на борту немає.

Як відомо, судно "Аріана" перебувало в полоні у сомалійських піратів з травня 2009 року. За звільнення судна було заплачено викуп у сумі $2,8 млн.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування