У судах іде війна за посади - БЮТівці "перетягують канат"

Вівторок, 22 грудня 2009, 10:29

Голова Вищого адмінсуду Олександр Пасенюк рекомендує Раді суддів адмінсудів достроково звільнити голову Окружного адмінсуду Києва Олега Бачуна.

Відповідне рішення Пасенюк підписав у понеділок увечері, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Бачун був призначений головою Окружного адмінсуду Києва 9 червня 2006 року строком на 5 років. Але депутати БЮТ вимагали розглянути питання "про доцільність перебування Бачуна" на цій посаді, стверджуючи, що він порушував присягу й етику суддів, порушував закони, зловживав повноваженнями і мав витрати, несумісні з доходами судді.

Між тим, у понеділок голова Верховного Суду Василь Онопенко в листі до Ради суддів адмінсудів нагадав, що у вівторок, 22 грудня, у Пасенюка спливає термін повноважень, і попросив їх придивитися й до інших кандидатур.

Серед них: перший заступник голови Вищого адмінсуду (ВАСУ) Микола Сирош, секретар Пленуму ВАСУ Михайло Смокович, голова Ради суддів адмінсудів Степан Матолич і заступник голови першої судової палати ВАСУ Ольга Кравченко.

За інформацією газети "Дело", яка надійшла від опонентів Онопенка, саме Кравченко він лобіює на посаду голови ВАСУ.

"Кравченко - дружина судді Верховного Суду, її призначення замкне на Онопенку весь вплив на Вищий адмінсуд", - пояснив народний депутат від БЮТ.

Водночас, у боротьбі Онопенка за контроль над Вищим адмінсудом протистоїть депутат БЮТ Андрій Портнов, який відповідає за юридичний супровід виборчої кампанії прем'єра Юлії Тимошенко.

Він вважає, що Пасенюк має виконувати обов'язки голови ВАСУ до обрання нового президента. "Я упевнений, що Пасенюк залишиться головою ВАСУ аж до інаугурації нового президента", - сказав Портнов газеті.

Доля Пасенюка вирішиться не пізніше п'ятниці - 25 грудня збереться Рада суддів, яка має затвердити кандидатуру нового голови Вищого адмінсуду.

Онопенко до обрання головою Верховного Суду був депутатом від БЮТ і очолював Українську соціал-демократичну партію, яка входить у блок. Бачуна також пов'язують із ним.

Тимошенко, за словами члена фракції БЮТ, вважає, що боротьба її оточення за вплив на суди "дозволяє тримати обидві сторони в тонусі і сприяє здоровій конкуренції між ними".

За законодавством, тепер Вищий адмінсуд може оскаржити результати президентських виборів, раніше це питання було в компетенції Верховного Суду.

Крім того, Вищий адмінсуд також займається вирішенням земельних суперечок, конфліктами навколо нерухомості, скасуванням рішень голів адміністрацій і т.д.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування