Парламент Криму обіцяє не продовжувати собі термін

Середа, 23 грудня 2009, 16:07

Верховна Рада Криму збирається ухвалити рішення про проведення чергових виборів кримського парламенту 30 травня 2010 року, разом із виборами місцевих рад в Україні.

Про це заявив спікер кримського парламенту Анатолій Гриценко в середу на прес-конференції в Сімферополі, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Гриценко нагадав, що оголошене у вівторок рішення Конституційного Суду України підтвердило виключне право кримського парламенту призначати і визначати дату проведення виборів Верховної Ради автономії.

"Формально сьогодні, маючи рішення (КС), можна вибори призначити на 2011 рік, з урахуванням закону про вибори (кримського парламенту), за яким обиралися депутати Верховної Ради Криму, термін повноважень яких 5 років", - сказав Гриценко.

"Ми не збираємося продовжувати собі повноваження до 2011 року, ми будемо проводити вибори до Верховної Ради Криму разом із виборами в місцеві ради 30 травня 2010 року", - додав він при цьому.

За його словами, більшість депутатських корпусів автономії схиляються до того, щоб визначити саме цю дату виборів Верховної Ради автономії.

Гриценко зазначив, що питання про дату виборів кримського парламенту мали розглядати на засіданні ВР Криму 23 грудня, але воно було зірване опозицією.

17 грудня Конституційний Суд визнав неконституційним призначення Верховною Радою України проведення чергових виборів до Верховної Ради Криму у 2010 році. Це рішення КС ухвалив за поданням парламенту Криму й оприлюднив 22 грудня.

"Визнати не відповідним Конституції України словосполучення (про вибори) "які будуть проведені в 2010 році" першої пропозиції пункту 1, розділу II "Заключні положення" закону України "Про затвердження зміни до ст.22 Конституції Автономної Республіки Крим про термін повноважень Верховної Ради АРК" від 19 березня 2009 року №1167-VI", - говориться у рішенні КС.

Як пояснив суддя-доповідач у даній справі Сергій Вдовиченко, визначення року виборів є складовою терміну проведення виборів до Верховної Ради Криму, а призначення дати виборів до кримського парламенту належить до її ж, ВР Криму, компетенції.

Верховна Рада Криму вказувала у своєму позові, що Верховна Рада України при затвердженні даних змін у Конституцію автономії створила "додаткову норму" - таким чином, вийшла за межі своїх повноважень і втрутилася в компетенцію парламенту АР Крим. КС погодився з цим.

У грудні 2004 року народні депутати збільшили з 4 до 5 років термін повноважень депутатів усіх рівнів, крім депутатів Верховної Ради АР Крим. У березні цього року Верховна Рада України виправила це, ухваливши ще один закон.

Однак у ньому значилося: "Цей закон набуває чинності з дня опублікування і вводиться у дію з дня призначення відповідно до Конституції й законів України наступних чергових виборів у ВР АРК, які будуть проведені в 2010 році. Дія цього закону не поширюється на депутатів ВР АРК V скликання".

Депутати V скликання Верховної Ради Криму були обрані в березні 2006 року терміном на 4 роки.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News