Посол США про вибори в Україні: "Ми не підтримували одну сторону проти іншої"

Четвер, 24 грудня 2009, 07:59

Сполучені Штати Америки виступають за вільні й чесні вибори в Україні, але не підтримують жодну зі сторін, які борються за владу.

Про це заявив новий посол США в Україні Джон Теффт в інтерв'ю газеті "Сегодня".

"Ми переконані, що вибори повинні бути вільними і чесними, тому будемо ретельно моніторити процес", - сказав він.

Посол процитував слова держсекретаря США Гілларі Клінтон, сказані на зустрічі з міністром закордонних справ України Петром Порошенком, з якими він згоден:

"Ми сподіваємося на вільні і чесні президентські вибори в січні і на плідну роботу з керівництвом, яке обере український народ... Нам хотілося б, щоб виборчий процес пройшов гладко, щоб вибори були вільними й чесними, а їх результат поважали б в Україні й у світі", - процитував Теффт.

"А потім вона ще раз наголосила: "Кого обрати в керівники України - це вирішувати винятково українському народу", - нагадав він слова Клінтон.

На зауваження, що в 2004 році США підтримали "помаранчеву революцію", і запитання, чи буде така ж однозначна ставка зроблена і на цих виборах, посол США відповів:

"Я не думаю, що так було насправді. США хотіли вільних і чесних виборів. І коли ми побачили оцінку спостерігачів, що відбулася фальсифікація, то підтримали переголосування. Але ми не підтримували одну сторону проти іншої".

"Я знову повторюю, що тільки українці можуть вирішувати, хто повинен стати президентом, а не Європа, США чи ще хтось", - підкреслив Теффт.

На запитання про те, як він оцінює результати діяльності лідерів "помаранчевої революції" - президента Віктора Ющенка і прем'єра Юлії Тимошенко, Теффт сказав, що "це мають вирішувати українці", а він не може "переходити на особистості" напередодні виборів, бо і Ющенко, і Тимошенко, і Віктор Янукович беруть участь у виборах.

Посол зазначив, що "зустрічався з Януковичем, зустріч із прем'єром теж запланована".

На питання про те, яке враження на нього справив Янукович, Теффт сказав: "Я не хочу говорити про подробиці особистих зустрічей. Але я можу сказати, що ми плідно поспілкувалися, обмінялися думками, у нас була конструктивна дискусія".

"Я упевнений, що така ж розмова в мене буде і з прем'єр-міністром", - додав він.

На прохання підтвердити чи спростувати, що віце-президент США Джо Байден під час візиту в Україну запитав у Януковича: "Мені здається, я говорю з майбутнім президентом України?", - Теффт зазначив: "Я не думаю, що саме так це звучало. Але я не був послом у той час, тому не можу сказати в точності, які слова були сказані".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування