Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Ющенка розповіли, як зберегти гривню

Понеділок, 28 грудня 2009, 20:20
Збереження нинішньої стабільності гривні в 2010 можливо при відмові від масової емісії.
   
Про це заявив перший заступник глави секретаріату президента Олександр Шлапак в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Ми знаходимося на тренді, дуже хорошому по відношенню до національної валюти. За умови збереження професійної роботи НБУ ми на наступний рік будемо мати стабільну, на рівні близько 8 грн/$1 національну валюту", - сказав він.
   
Шлапак зазначив, що зовнішній фактор, який впливає стабільність національної валюти, поки вселяє оптимізм, оскільки очікується пожвавлення світової торгівлі, а значить, зафіксоване в кінці цього року збільшення попиту на українські товари може продовжуватися.

У результаті Україна буде мати великий приплив іноземної валюти і зможе обслужити достатньо важкий платіжний календар - близько $30 млрд. по державному та корпоративному зовнішньому боргу, пояснив представник президента.
   
Він підкреслив, що для підтримки стабільного курсу в наступному році більш важливий внутрішній, який залежить від поведінки НБУ та уряду.

"В основному все залежить від нас: якщо ми не будемо робити дурниць - на рівні уряду і Нацбанку - переконаний у стабільності національної валюти в наступному році", - сказав Шлапак.
   
На його думку, при такій політиці Україна поверне довіру Міжнародного валютного фонду, і в країну "потихеньку почне повертатися інвестор".
   
Шлапак нагадав, що в останні місяці вперше з початку кризи в Україні склалася збалансована ситуація на валютному ринку, підкріплена цифрами платіжного балансу.

Він припустив, що тимчасову підтримку гривні може надавати завезення валюти на вибори, однак зазначив, що навряд чи ця обставина відіграє серйозну роль.
   
У той же час перший заступник голови секретаріату президента назвав "тривожним дзвіночком" ситуацію, що складається на ринку облігацій внутрішньої державної позики, коли для запозичень під високі ставки залучається зовнішній короткостроковий капітал.

За його словами, така політика може призвести до наслідків, які Україна вже спостерігала в 1998 році. Як повідомив Шлапак, президент порадив Нацбанку розібратися в цьому питанні.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: