Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У БЮТ "копають" під Януковича попри роз’яснення Мін’юсту

Понеділок, 11 січня 2010, 14:42

Закон не забороняє громадянину, з якого була знята судимість, обіймати посади на державній службі.

Про це йдеться у відповіді Міністерства юстиції на депутатське звернення бютівця Сергія Соболєва, який просив роз'яснити, чи має право "двічі судимий Віктор Янукович балотуватися на пост президента України", повідомляє прес-служба БЮТ.

Мін'юст повідомив, що для судимих громадян є обмеження щодо призначення на посади в державних органах влади, їх апараті, органах місцевого самоврядування, проходження служби у Збройних Силах та правоохоронних органах, а також перебування на дипломатичній службі.

Крім цього, особи, які були засуджені за злочини проти життя і здоров'я, волі, честі та гідності, статевої свободи та недоторканості особи, проти громадської безпеки, громадського порядку та моральності і т.п., а також ті, хто має непогашену чи не зняту судимість за вчинення інших злочинів, не можуть бути усиновлювачами.

Але обмеження не стосуються осіб, із яких була знята судимість, наголосив Мін'юст.

Однак депутат від БЮТ Соболєв "має сумнів, що з Віктора Януковича судимості були зняті у встановленому законодавством порядку, адже правоохоронні органи кілька років розслідували кримінальну справу щодо фальсифікації цієї процедури".

"Так, влітку 2005 року прес-служба Генпрокуратури повідомляла, що прокуратура Донецької області встановила, що протягом 2002-2004 років посадові особи Апеляційного суду області підробили дві постанови президії Донецького облсуду від 27.12.1978 про нібито скасування двох вироків щодо Януковича", - зазначається у повідомленні.

"Йшлося про вироки народного суду Єнакієвого від 15.12.1967 року за ст. 141 ч. 2 Кримінального кодексу УРСР із закриттям провадження по кримінальній справі і від 18.07.1970 року за ст. 102 КК УРСР із закриттям впровадження по кримінальній справі", - уточнює Соболєв.

"А в 2006 році в декількох авторитетних ЗМІ, із посиланням на правоохоронців, була розповсюджена інформація про те, що експертиза документів про зняття судимостей з Віктора Януковича підтвердила факт їх фальсифікації", - вказує він.

Соболєв стверджує, що "встановлено факт знешкодження документів, які безпосередньо стосуються кримінальних справ, порушених проти Януковича".

Він також запевняє, посилаючись на результати опитування Центру Разумкова за жовтень 2009 року, що "більшість українців (57,5%) вважають, що особа, яка була засуджена за скоєння карних злочинів, навіть якщо її судимість було знято в установленому законом порядку, не повинна мати право бути обраною президентом".

БЮТівець переконаний, що українці не готові "довірити двічі засудженому Януковичу цілу країну".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування