У "Нафтогазі" не "драматизують", але ціни підвищити хочуть

Вівторок, 12 січня 2010, 10:58

У "Нафтогазі України" кажуть, що зможуть погасити частину кредиторської заборгованості, але мають бути підвищені ціни на газ для промисловості, населення і ТКЕ.

Про це сказало джерело в компанії газеті "Комерсант-Україна".

Співрозмовник підтвердив, що цифри, наведені уповноваженим президента з енергетичних питань Богданом Соколовським, "можуть виявитися коректними".

У понеділок Соколовський заявив, що в 2009 році "Нафтогаз" через неплатежі населення і ТКЕ за газ узяв кредити на $3 млрд. - тобто з $6 млрд, які пішли того року на розрахунки з Росією за газ, 3 млрд. були позики МВФ та українських банків.

За його словами, у 2010 році Україна буде змушена залучити у вигляді кредитів ще $4 млрд. (усього для розрахунків із Росією знадобиться $10 млрд.) - і під кінець року обсяг кредиторської заборгованості НАК може досягти рекордної суми в $11 млрд.

Офіційно в "Нафтогазі" це коментувати не стали. Але джерело в компанії каже:

"Справді, кредиторська заборгованість може скласти зазначену суму, але я б не драматизував ситуацію".

"У нас цього року в ПСГ є значні запаси газу, куплені за низькою ціною. Ми зможемо за рахунок їх продажу отримати додатковий прибуток і погасити частину кредиторської заборгованості. Головне, щоб були підвищені ціни на газ для промисловості, населення і ТКЕ", - сказав співрозмовник видання.

Він також наголосив, що велика частина заборгованості НАК - перед банками, контрольованими державою, які видавали компанії кредити на тривалий термін і на пільгових умовах.

У I кварталі 2010 року ціна газу для українських промислових підприємств залишилася на рівні 2009 року, однак уже в II кварталі уряд обіцяє їх збільшити.

Національна комісія регулювання електроенергетики також ухвалила рішення про збільшення на 20% ціни газу для населення і теплокомуненерго, однак це рішення в судовому порядку заблокував Національний форум профспілок.

Аналітик Максим Шеїн зазначає, що за підсумками 2009 року "Нафтогаз" планує отримати консолідований дохід $9 млрд, а в 2010 році - близько $13 млрд.

"Таким чином, кредиторська заборгованість компанії виросте з 77% до 84% від розміру річного доходу, що негативно вплине на її кредитну привабливість, навіть якщо виросте прибуток. Нормальним для приватних компаній нафтогазової галузі є, якщо кредиторська заборгованість становить не більше 25% доходу", - каже він.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування