Голова ЦВК: транзитний сервер – це страшилка

Вівторок, 12 січня 2010, 13:57
 

Використання транзитного сервера для фальсифікації підсумків голосування на виборах президента неможливо, але порушення будуть.

Про це заявив голова ЦВК Володимир Шаповал в інтерв'ю газеті "Голос України", передає Ліга.

"Немає ніякого транзитного сервера. Між ЦВК і СБУ існує гарний рівень співробітництва. Ми нещодавно прийняли відповідну постанову", - сказав він.

"Для маніпулювання сервером ЦВК необхідна змова декількох посадових осіб, що практично неможливо. Сьогодні транзитний сервер - це страшилка", - зазначив глава Центвиборчкому.

Разом з тим, за його словами, спроб фальсифікувати підсумки виборів не уникнути.

"Якщо буде існувати і надалі висока конкурентність, те все буде мінімізовано. Хоча деякі "ініціативи" на місцях можливі. Утім, я не знаю жодної країни, де б порушень на виборах не було. Стовідсоткової "стерильності" виборів досягти неможливо", - пояснив Шаповал.

За його словами, головні проблеми виникатимуть, швидше за все, на рівні дільничних комісій.

"Звичайно, під час виборів будуть якісь спроби досягти бажаного шляхом порушення закону. Скільки буде таких ситуацій - ніхто не спрогнозує", - сказав голова ЦВК.

Разом з тим, на його думку, одним з методів фальсифікації є використання політтехнологій.

"Звичайно, якісь маніпуляції можливі. Відзначу, що в нас є така професія, яку я не зовсім сприймаю, - політтехнолог... Тобто фактично прямо визнається, що шляхом використання політтехнологій волевиявлення виборців може бути штучно зорієнтовано, а значить - сфальсифіковано. Це і є фальсифікація, адже відповідним чином перевертається принцип суверенітету народу як носія влади", - вважає Шаповал.

Крім того, він зазначив, що приблизні результати голосування з'являться наступного дня після дня виборів.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування