В Одеській області виборців позбавляють таємниці голосування

П'ятниця, 15 січня 2010, 14:22

Виборчі дільниці Іллічівська в Одеській області приймають рішення про відкритість кабінок для голосування.

За два дні до виборів там майже одностайно голосують за зняття шторки на вході до кабінок, повідомляють джерела.

За словами рядових членів виборчих дільниць, їхніх керівників збирали в окружній комісії для інструктажу, де рекомендували обійтися на виборах без такої шторки.

Ті, хто утримався від підтримки цього рішення, кажуть, що його ухвалили "зі слів голови і секретаря комісії".

"Я зрозумів так, що приїжджали якісь люди нібито з ЦВК і дали усну рекомендацію на цей рахунок, мотивували її тим, що люди можуть псувати бюлетені, а головне - фотографувати їх. Щоб запобігти, у першу чергу, фотографування бюлетенів, і було прийняте рішення про відсутність однієї зі шторок на кабінці для голосування ", - сказав член виборчкому дільниці № 96 Іллічівська Олександр Кльосов.

Повідомляється, що така ситуація по всьому округу №142: Біляївський, Овідіопольський райони, міста Біляївка, Іллічівськ, Теплодар. Орієнтовна кількість виборців - 194,8 тисяч.

 
Місцевий Комітет виборців вважає, що відкриті кабінки для голосування суперечать закону, бо порушується таємниця голосування.

"Якщо дійсно є факт того, що керівників дільничних виборчих комісій збирали в окружній комісії та інструктували щодо цього питання, то виникає питання чому окружна комісія прийняла таке рішення і чому вона відходить від норм законодавства та інструкцій ЦВК", - каже голова Одеської обласної організації КВУ Анатолій Бойко.

"А голови дільничних комісій мають відповідати, чому вони беззастережно дослухаються до цих рекомендацій і не з'ясували, з чим самим пов'язана така дивна настанова. Подібна ситуація викликає різноманітні припущення: можливо, в окружної комісії зникла частково матерія для виготовлення кабінок", - додав він.

 
В законі про вибори прямо не написано, якими мають бути кабінки голосування, але голосування має бути таємним, що сумнівно за відкритих кабінок.

Крім цього, в Одеській області подекуди спостерігається масове бажання голосувати на дому. За словами голови КВУ в Одеській області, лише в Білгород-Дністровську понад 5 тисяч громадян подали заяви, щоб проголосувати на дому, - це більше 6 % від зареєстрованих там виборців.

"Ми будемо рекомендувати членам цих виборчих комісій перевірити, чи ці громадяни дійсно писали ці заяви, бо не виключено фальшування. А також перевірити, чи ці громадяни дійсно мають підстави для голосування на дому", - сказав Бойко.

Він наголосив, що хоч для голосування вдома, окрім заяви, не потрібно інших документів, ЦВК доручила дільничним виборчкомам при отриманні заяв пересвідчуватись, що їх автори дійсно не в змозі пересуватись самостійно.

Офіційні спостерігачі готують акти про порушення виборчого законодавства на місцях.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
14:05
Активність авіації РФ: у Харкові пролунали вибухи
14:00
Атака на харківську телевежу не вплине на доступ до ЗМІ у місті - Терехов
13:58
відеоДілки два місяці "маринували" ухилянтів у прикордонні в очікуванні трансферу до Угорщини
13:55
"Метінвест" з травня підвищить зарплати працівникам підприємств: на скільки зросте оклад
13:43
футболШевченко вірить у перспективи Судакова в чемпіонаті Італії чи Англії
13:41
Знайти в США зброю для України на всю суму допомоги може бути проблемою – посол
13:40
фотоЗ Литви до України прибула партія бронетранспортерів M577
13:39
Європейські компанії шукають лазівки для продовження роботи в РФ після скасування винятків із санкцій
13:39
відео"Ціль знищено": Олещук показав роботу зенітників по ворожих "Шахедах"
13:30
Брак грошей, людей і розуміння, що "відбудова – це не розкіш". Про що говорили на заході "Відбудова України"
Усі новини...