Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

СБУ виявила, як банки "махлюють" на виборах

П'ятниця, 15 січня 2010, 15:20
 

Служба безпеки України позбавлятиме ліцензій банків, причетних до незаконних фінансових махінацій з метою підкупу виборців на виборах президента.

Про це на брифінгу заявила начальник прес-служби СБУ Марина Остапенко, повідомляє Уніан.

За її словами, у Києві СБУ викрито протиправну схему акумулювання безготівкових коштів на депозитних рахунках фізичних осіб у банках з подальшим використанням цих грошей для підкупу виборців та організації масових заходів.

СБУ встановила, що наприкінці 2009 року в офісі приватного нотаріуса у Києві здійснювалося масове оформлення депозитних договорів на фізичних осіб.

До підписання угод було залучено понад 500 громадян, які оформили документи на відкриття депозитів на загальну суму близько 75 млн. грн. (по 150 тис. грн. кожен).

Як зазначила Остапенко, такі документи підписувалися цими особами за винагороду у 150 грн., а насправді будь-яких коштів на банківський рахунок ніхто з них фактично не вносив.

Також, крім оформлення депозитних договорів, фізичним особам виписувалися і нотаріально засвідчувалися довіреності на ім'я однієї із громадянок для представлення інтересів "вкладників" у банківських установах з питань відкриття, управління, використання та закриття цих рахунків.

Остапенко сказала, що щодо кожного виявленого факту інформуватиме Національний банк, і у разі підтвердження причетності співробітників банківських установ до незаконних махінацій вимагатиме позбавлення банків-порушників ліцензій на здійснення фінансової діяльності.

Крім того, СБУ завершено дослідчу перевірку інформації про надходження протягом останнього тижня на адресу керівників та членів дільничних виборчих комісій Київщини анонімних дзвінків з мобільних телефонів з пропозицією неявки у день першого туру виборів в обмін на фінансове заохочення від 1 тис. грн. до 10 тис. грн.

За словами Остапенко, у ході перевірки встановлено власників мобільних телефонів, з яких телефонували невідомі.

Матеріали перевірки передано для органів прокуратури для прийняття відповідного процесуального рішення.

Як зазначила Остапенко, вказаними діями ініціатори таких пропозицій намагаються забезпечити відсутність кворуму в комісіях для визнання виборів в них недійсними.

Як відомо, раніше співробітники СБУ ліквідували конвертаційний центр і вилучили призначені для штабу одного з кандидатів у президенти 0,5 млн. гривень у Києві.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування