У Ющенка підозрюють, що Росія може зачепити Україну за "петельку"

Субота, 16 січня 2010, 08:53

Секретаріат президента має інформацію, що питання про штрафи до "Нафтогазу України" з боку Росії лише перенесене і може бути знову порушене після виборів.

Про це заявив представник президента з міжнародних питань енергобезпеки Богдан Соколовський у коментарі УНІАН.

За його словами, на це вказують доповнення до газових контрактів про обсяги поставок газу між "Газпромом" і "Нафтогазом", що з'явилися в інтернеті.

"Ми проаналізували документ і дійшли висновку, що він є саме тим доповненням до газового контракту, який було підписано 24 листопада Олегом Дубиною і Олексієм Міллером. Як ми і припускали, ані слова про відміну штрафних санкцій (за скорочення поставок газу в 2009 році) в ньому немає", - сказав Соколовський.

"Отже, це питання може виникнути знову, і не виключено, що вже після виборів - незалежно від їх результатів", - заявив він.

На думку Соколовського, з того, що в документі зафіксовано зниження обсягу газу для закупівлі в 2009 році з 52 млрд. кубометрів до 33,51 млрд., а в 2010-му - до 33,75 млрд., абсолютно не випливає, що штрафи виставлятися не будуть.

"Такий висновок не вірний. Коли підписувалося доповнення з обсягом газу 2009 року в 33,51 млрд. кубометрів, то вже було відомо, що стільки ми купити не зможемо - ми відібрали в кращому разі 23 млрд. кубометрів. Значить, за 10 кубів можна штрафувати", - сказав він.

"Навіть якщо пригадати, що за контрактом обсяг закупівлі газу може бути зменшено на 20%, то це скорочення має бути відповідним чином оформлене документально і зафіксоване. Але на сьогоднішній день нам про це невідомо", - додав Соколовський.

"Таким чином, вийшла така петелька, за яку російська сторона може зачепитися при укладанні і підписанні підсумкових документів з купівлі-продажу", - вважає він.

І в секретаріаті президента є оперативна інформація, що питання про штрафи просто перенесене за термінами і може бути знову порушене після виборів, заявив Соколовський.

"Просто так 8 мільярдів доларів - а це саме той розмір штрафу, який може бути виставлено, не прощаються", - зазначив він.

"Не виключено, що було підписано ще один, супертаємний документ, про існування і змісті якого знає дуже обмежена кількість людей. Цей документ просто лежить в сейфі, про нього знають лічені люди - такий варіант використовується в практиці міжнародних відносин", - припустив Соколовський.

"Залежно від розвитку подій, цей документ може бути використано однієї із сторін", - вважає представник президента.

Як відомо, 19 листопада минулого року прем`єр Росії Володимир Путін заявив, що РФ не пред'являтиме Україні штрафні санкції за недобір російського газу у 2009 році.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування