Європейська преса: "Сміливий експеримент в Україні провалився"

Субота, 16 січня 2010, 09:27
Європейські оглядачі вважають, що нинішні вибори в Україні можуть підвести риску під "помаранчевою революцією".

Про це повідомляє в прес-огляді "Німецька хвиля".

Так, німецькомовна газета Люксембургу "Luxemburger Wort" в своєму суботньому випуску пише:

"Коли 2004 року після трьох турів президентських виборів в Україні був обраний прозахідний президент Віктор Ющенко, в другій за величиною державі Європи, після Росії, відкрилася нова перспектива".

"П'ять років по тому сміливий експеримент зазнав поразки, не залишивши після себе жодного сліду. Тому що він був занадто амбітним. Тому що не поширився на великого сусіда Росію. І тому що Захід щодо приєднання України не має однакової позиції", - зазначає "Luxemburger Wort".

У свою чергу, чеська ділова газета "Hospodářské Noviny" пише, що з часу попередніх президентських виборів, в Україні відбулося небагато змін.

"У 2004 році ейфорія навколо перемоги тандему Ющенко-Тимошенко тривала лише кілька місяців. Незабаром стало очевидним, що табір переможців не змінюватиме правил гри в Україні. Депутатське крісло так і залишилося інструментом просування бізнес-інтересів", - зазначає це видання.

"Проте, звичайно, було б несправедливо вказувати лише на вади цього періоду. В порівнянні з 2004 роком зараз ЗМІ мають більше свободи, і у людей справді є вибір", - додає чеська газета.

А австрійська "Die Presse" зазначає: "Згідно з останнім індексом "Freedom House", Україна - єдина пострадянська країна... яка справді "вільна"... Однак потенційно заможна, насправді ж доволі бідна країна не може вижити за рахунок однієї лише демократії".

"В останні п'ять років Ющенко та його "помаранчева" команда не впоралися з реструктуризацією країни [...] Президент і прем'єр-міністр не переставали сперечатися, блокувалась робота парламенту, а депутати лупцювали один одного", - констатує "Die Presse".

А польська "Dziennik Gazeta Prawna" стверджує: незалежно від результатів цих президентських виборів, Україна повинна стабілізувати внутрішню політику.

"Немає різниці, хто переможе, Янукович чи Тимошенко, оскільки лідер "помаранчевої революції" Віктор Ющенко не матиме шансу в будь-якому разі", - пише вона.

"Важливо, щоб нове керівництво держави обрали без фальсифікацій і в ідеалі - якомога виразнішою більшістю голосів. Ці вибори повинні нарешті об'єднати країну, розділену конкуруючими таборами. Без стабільної політичної керованості наші сусіди ніколи не вийдуть зі своєї апатії", - вважає польське видання.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування