Російські політологи вірять у шанси Януковича

Неділя, 17 січня 2010, 21:56

Лідер Партії регіонів Віктор Янукович має найбільші шанси на перемогу в порівнянні з Юлією Тимошенко, вважають російські політологи.

"Дані декількох екзит-полів свідчать про те, що Янукович випередив Тимошенко на 10 %", -  заявив Гліб Павловський у неділю, коментуючи дані екзит-полів по першому туру голосування.

"Це цілком достатній рівень для того, щоб упевнено себе почувати при підготовці до другого туру. І в порівнянні з Юлією Тимошенко шанси лідера Партії регіонів найбільш ймовірні", - сказав він.

Разом з тим, на думку політолога, успішний виступ у першому турі не означає, що перемога Януковичу гарантована. "Так, Янукович узяв гарний старт. Але успіх його очікує в тому випадку, якщо при підготовці до другого туру не будуть зроблені помилки", - сказав Павловський.

Однією з перешкод, які можуть очікувати Януковича, пов'язані з тим, що лідера Партії регіонів "не всі люблять у центральних регіонах України", відзначає експерт.

"У нього (Януковича) досить слабкі коаліційні перспективи. Навіть, якщо допустити можливість якоїсь угоди із Сергієм Тігіпком, який усе-таки ближчий до Януковича, чим до Тимошенко, то лідер Партії регіонів не може одразу одержати його голоси. Якийсь відсоток тих, хто віддав голоси за Тігіпка, може проголосувати за Тимошенко", - вважає Павловський.

Фактично перемігши в першому турі, Янукович створив для себе непоганий заділ для успішного виступу і в другому турі президентських виборів, на якому він зустріне запеклу конкуренцію з боку Тимошенко, вважає директор Інституту країн СНД Костянтин Затулін.

"Янукович створив собі непоганий плацдарм для другого туру. Але це не означає, що в нього є підстави для того, щоб розслабитися. Тимошенко теж буде ретельно готуватися і являє собою серйозного конкурента", - заявив він.

На думку політолога, не можна виключати, що лідер Партії регіонів зуміє домовитися з Тігіпком для залучення на свою користь найбільшої кількості голосів. "Це, у принципі, можливо", - сказав Затулін.

Янукович, навіть у випадку своєї перемоги на виборах, матиме справу з українським прем'єром, як з політичним важковаговиком, відзначає експерт. "Тимошенко залишиться прем'єром і ситуація не буде простою", - сказав він.

Інтерфакс

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування