Тимошенко веде головну битву в житті - огляд західних ЗМІ

Понеділок, 18 січня 2010, 12:43
 

Світові ЗМІ активно коментують результати першого туру президентських виборів в Україні.

Лідирує Віктор Янукович, пише The Financial Times, посилаючись на попередні дані екзит-полів.

У другому турі у Тимошенко є шанси на перемогу, вважають автори, оскільки вона здатна привернути прихильників інших 16 кандидатів, у тому числі прозахідного президента Ющенка.

Багато що залежатиме від "заможного банкіра і політика" Сергія Тігіпка, який посів у першому турі третє місце, вважають автори. Напередодні ввечері Тігіпко заявив, що не підтримає жодного з кандидатів, що вийшли у другий тур.

Президент Віктор Ющенко зазнав "принизливої поразки, а успіх Януковича в першому турі знаменує собою дивне повернення людини, політична кар'єра якої, здавалося, закінчилася з "помаранчевою революцією", пише The Times.

Це головна битва в житті Юлії Тимошенко, вважає оглядач The Los Angeles Times. А боротися Тимошенко вміє, визнають не тільки її прихильники, а й противники.

Незалежно від результату виборів Тимошенко залишиться в центрі сутички, тому що назріває "перетягування каната" за контроль над парламентом і Кабінетом міністрів.

На думку автора, Тимошенко уособлює найбільш життєздатний шанс на збереження прозахідних настроїв у керівництві України, але в той же час вона усвідомлює, що від Росії не можна відвертатися.

Вибори стали прощальними для Ющенка - поваленого героя революції 2004 року, пише Tribune de Genève. І хоча у Віктора Януковича більше шансів перемогти, Тимошенко не збирається опускати руки.

На відміну від дуелі 2004 року між проросійським Януковичем і прозахідним Ющенков, нині політичні програми двох кандидатів мало чим відрізняються одна від одної.

У другому турі першорядну роль гратимуть "особистості і команди кандидатів, а також їх здатність формувати альянси".

"Якщо розрив буде малий, той, хто програє, швидше за все, скористається нестабільністю демократичних інститутів та судової системи країни, щоб оскаржити законність виборів, заявивши про можливі порушення", - побоюється автор.

Frankfurter Allgemeine Zeitung відзначає, що кожен кандидат мав доступ до ЗМІ, оскільки їх власники, українська бізнес-еліта, вважає за краще робити ставки не на окремого кандидата, а підтримувати хороші стосунки з усіма фаворитами.

Крім того, відзначають експерти, порушення зафіксовані з усіх боків - тобто до певної міри вони врівноважують шальки терезів.

За матеріалами ИноСМИ

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування