Економічної свободи в Україні найменше в Європі і майже всьому екс-СРСР

Четвер, 21 січня 2010, 09:15

За рівнем економічних свобод 2010 року Україна посіла 162 місце зі 179 країн світу у рейтингу "Нeritage Foundation" і "The Wall Street Journal".

Для порівняння: минулого року була 152 позиція. Це також найгірший результат у Європі за "Index of Economic Freedom", повідомляє "Німецька хвиля".

З-поміж усіх європейських держав індексу Україна посіла останнє 43 місце.

З усього пострадянського простору гірше українських показники лише у Туркменістану. У Росії, наприклад, 143 місце, в Білорусі - 150, в Молдови - 125-те.

Рейтинг складається за показниками десятьох економічних свобод, серед яких фіскальна, інвестиційна, свобода від корупції та ін.

Серед найбільших проблем України аналітики назвали корупцію, слабкість і недорозвиненість фінансової системи, а також бюрократичні перепони.

Водночас експерти, аналізуючи показники України, відзначають низку позитивних зрушень.

Зокрема, держава "здійснювала ряд важливих структурних реформ, намагаючись зміцнити свою економічну базу і за останні 5 років домоглася щорічного зростання у 5%", ідеться у звіті.

До позитивних кроків, зроблених Україною, зарахували також удосконалення податкових норм і вступ до Світової організації торгівлі.

Однак, "під час переходу до зростання економічних свобод Україна залишилася позаду інших європейських країн, насамперед це стосується створення сприятливого середовища для підприємництва, а також боротьби з корупцією".

"Процес приватизації та заохочення іноземних інвестицій відбувався повільно. Нормативні та законодавчі правила гри залишаються громіздкими та неефективними. Бюрократичні перепони ускладнюють комерційні операції та становлення бізнесу. Судовій системі бракує незалежності та дієздатності", - зазначають упорядники рейтингу.

Лідером індексу економічних свобод став Гонконг. На другому місці Сінгапур, на третьому - Австралія. До першої десятки потрапили також Ірландія, Швейцарія, Канада та США.

Три останні місця в рейтингу належать Кубі, Зімбабве і Північній Кореї.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування