Обласна рада судиться з урядом через недофінансування

П'ятниця, 22 січня 2010, 07:28

Донецька облрада звинувачує уряд у невиконанні угоди про регіональний розвиток, підписаної у вересні 2007 року терміном на 4 роки.

Тепер суперечку розв'язуватиме Донецький окружний адмінсуд, перше засідання якого заплановане на п'ятницю, передає "Німецька хвиля".

Сторони в угоді зобов'язалися спільно фінансувати регіональні програми розвитку - та, за даними облради, тільки 2008 року недофінансування склало близько півмільярда гривень.

Уряд не виконує закону про бюджет - через державне недофінансування в Донецькій області склалася ситуація "близька до надзвичайної", каже економіст Юрій Макогон.

Він зазначив, що на межі зриву опинилися всі найважливіші регіональні програми, які мають фінансуватися з держбюджету.

Експерт Галина Губерна каже: угода між урядом та місцевою владою - це не особиста справа якоїсь людини, яка її підписує; і те, що її з боку уряду в 2007 році підписував прем'єр Віктор Янукович не може бути виправданням для порушення угоди.

За словами економіста, це "джентльменське зобов'язання" для такого важливого інституту суспільства, як уряд.

Губерна також зазначила, що взаємовідносини між урядом та місцевою владою регулюються законом про бюджет.

На її думку, чинний механізм, коли гроші йдуть до Києва, а потім перерозподіляються "з барського плеча" - вкрай неефективний і треба змінювати саму схему бюджетних взаємовідносин. Крім того, вважає Губерна, нині економіка страждає через ручне управління.

Між тим, Львівщина, яка теж розглядала можливість позову до уряду про невиконання умов угоди розвитку, вже не бачить у цьому потреби. За підрахунками депутатів, держава виконала зобов'язання перед областю на 80% - і якщо суму недофінансування включать у 2010 рік, то претензій не буде і все вирішать у робочому порядку.

Укладання угод між регіонами та урядом передбачено законом "Про стимулювання розвитку регіонів" від 2005 року.

У разі, якщо одна із сторін не виконує умови угоди, то є законні підстави звернення до суду, кажуть юристи. І додають, що суд може зважити на об'єктивні причини невиконання угоди.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування