Україні пророкують тривалий "шок" і невиконані обіцянки

Середа, 10 лютого 2010, 07:58
Завершення виборчої кампанії має принести Україні стабільність, необхідну для виходу з економічної кризи.

Таку думку висловив експерт Німецької групи радників при уряді України Рікардо Джуччі в інтерв'ю "Deutsche Welle".

Він наголосив, що ефективне управління надалі неможливе без призначення міністра фінансів та нового глави Нацбанку замість Володимира Стельмаха, який досяг пенсійного віку.

Наступним нагальним кроком є ухвалення бюджету на 2010 рік, переконаний Джуччі.

"Якщо в країні буде новий уряд, він має бути прагматичним. Потрібно якнайшвидше відновити співпрацю з Міжнародним валютним фондом. Потрібен бюджет, який відповідав би вимогам МВФ - у цьому і полягає найбільше випробування", - каже експерт.

Головна вимога МВФ, нагадує Джуччі, аби дефіцит бюджету не перевищував 4%.

З огляду на це, німецькі експерти вважають нереалістичним виконання обіцянок, даних напередодні виборів, у тому числі щодо соціальних гарантій, закріплених нещодавно ухваленим законом.

Джуччі зауважує, що нинішній проект бюджету не є солідним, містить завищені показники дефіциту.

На його думку, уряду 2010 року, очевидно, доведеться не лише суворо заощаджувати на соціальних видатках, в тому числі пенсіях, але й підвищувати ціни на газ для населення.

"Країна пережила шок. Але цей шок відчуватиметься не один рік, він матиме довгострокові наслідки", - вважає експерт Німецької групи радників при уряді України.

"Проблема бюджету - це насамперед проблема структурного дефіциту. Тому бюджет має виходити з довгострокових показників, а не лише з цьогорічних", - наголошує він.

За словами Джуччі, дедалі відчутнішим для країни ставатиме державний борг, який наближатиметься до 40% від ВВП, що вважається критичним показником - тому дефіцит у 7-8%, як пропонував уряд Юлії Тимошенко, є неприйнятним.

Водночас, заощаджувати можна не на всьому, наголошує німецький радник.

"Минулого року вже були заощадження, але вони стосувалися насамперед інвестиційних видатків. Це не добре. Адже країна мала великий дефіцит і при цьому майже нічого не інвестувала у розвиток. Якщо вже й залазити у борги, то принаймні заради інвестицій", - вважає Джуччі.

Експерт наголошує, що у Верховній Раді необхідно ухвалити "солідний" бюджет не пізніше, ніж за 2 місяці.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News