Депутати готові просити світ про захист без'ядерності України

Четвер, 11 лютого 2010, 11:20
 

Верховна рада прийняла за основу проект звернення до світового співтовариства із закликом про зміцнення гарантій Україні , яка проголосила про без'ядерний статус.

За відповідну постанову проголосували  338 депутатів.

"Зростання після підписання Будапештського Меморандуму кількості ядерних держав, які фактично володіють ядерною зброєю, розвиток подій у світі, що засвідчує тенденцію до їх потенційного збільшення, становить загрозу безпеці... окремих держав, насамперед без'ядерних", - зазначається в постанові.

Згідно із документом, Верховна Рада вважає, що нинішня ситуація вимагає еволюції ідеології, закладеної в Будапештському Меморандумі, та її оновленого втілення в документі, який мав би міжнародно-правовий характер і містив відповідний інструментарій, що гарантував би надійну відповідь на сучасні виклики національній безпеці нашої країни.

Документом також зазначається, що Україна могла б виступити ініціатором розробки такого міжнародного договори, та виступити з пропозицією його розгляду ООН.

Схвалення такого документу ООН "стало б значним внеском у справу створення надійного безпекового простору не тільки на європейському континенті, а й у світі в цілому".

Парламент звертається до законотворчих органів Англії, США, Росії, Франції, Китаю із закликом підтримати цю ініціативу.

"Українські парламентарії переконані, що їхня ініціатива знайде позитивний відгук у більшості країн світу, і сподіваються, що її реалізація  набуде безперешкодного та незворотного характеру, сприятиме зміцненню миру і міжнародної безпеки", - зазначається  в постанові.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування