Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Європі пропонують створити "проукраїнський трикутник"

П'ятниця, 12 лютого 2010, 07:57

Україна має ключове значення для Європи, стверджує колишній глава МЗС Німеччини Йошка Фішер.

Німеччина, Польща і Росія мають разом підтримувати Київ, заявляє він у статті для "Süddeutsche Zeitung", передає "Німецька хвиля".

На думку Фішера, з поразкою Віктора Ющенка і Юлії Тимошенко на президентських виборах в Україні завершилася епоха "помаранчевої революції".

Німецький політик констатує, що замість модернізації країни, якої очікували у 2004 році українці, вони отримали некомпетентність і корупцію.

Тим не менше, демократичні перетворення в Україні є незворотними, переконаний Фішер. "Цей поступ не можна недооцінювати", - пише він.

"Юлія Тимошенко вчинила би цілком у дусі цінностей "помаранчевої революції", якби визнала свою поразку на вільних і чесних виборах та організувала сильну демократичну опозицію проти нового президента", - вважає екс-голова МЗС Німеччини.

Європа, розчарована у закостенілості і корупції, вже давно відвернулася від України - не виправити це становище було би великою помилкою, зазначає Фішер.

Адже, на переконання німецького екс-міністра, Україна є одним із наріжних каменів, на яких тримається європейський порядок по завершенні "холодної війни".

"Ця країна є місцем зустрічі між Європою і Росією. Майбутня доля України не лише визначатиме європейську безпеку, але й значною мірою буде впливати на відносини між Євросоюзом і Росією", - пише Фішер.

"Незалежна, демократична Україна привнесе у ці відносини зовсім інший, позитивніший характер, ніж це було би в разі повернення України у минуле", - впевнений він.

"Отже, майбутнє цієї великої країни має величезне значення для Європи, а емоційні та роздратовані реакції європейських партнерів на розвиток подій у цій країні Євросоюз не може собі дозволити - це суперечить інтересам спільноти", - переконаний Фішер.

Екс-глава МЗС Німеччини закликає країни ЄС до "масштабних політичних та економічних інвестицій" в Україну.

"Співробітництво з Україною вимагатиме терпіння, розуміння та витривалості. Після перемоги Януковича це актуально як ніколи", - пише він у статті.

Фішер закликає розглядати Україну як центрального партнера у майбутній "східній політиці ЄС". На його думку, дбати, щоб Київ не знімали з "порядку денного" ЄС, мають Німеччина і Польща, "адже такі країни, як Франція, Великобританія, Італія чи Іспанія не дивляться у східному напрямку".

Від розвитку співпраці з Україною залежить і динаміка відносин ЄС-Росія, вважає Фішер.

"Колись, можливо, Німеччині і Польщі навіть вдасться разом з Росією створити новий трикутник, який дав би нові імпульси європейській "східній політиці", - припускає він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...