Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія хоче модерний корабель для операцій у Чорному морі й Криму?

Вівторок, 16 лютого 2010, 09:51

Росія планує дислокацію корабля "Містраль" у Чорному морі для захисту російських інтересів у Криму, каже російський фахівець із питань оборони Павло Фельґенгауер.

Про це він сказав Радіо "Свобода", коментуючи інформацію про те, що Франція нібито готова вести переговори щодо продажу Росії кораблів класу "Містраль".

"Найочевиднішим застосуванням є можливість здійснювати широкомасштабні операції з висадки на суходіл у Чорному морі. І думаю, найперше це стосується західної частини Криму", - сказав експерт.

"Ми маємо багато кораблів для висадки на суходіл, але вони не нові, і всі вони виготовлені за кордоном - у Польщі на ґданській верфі. Вони не мають можливостей для посадки гелікоптерів", - зазначив Фельґенгауер.

"Тож, якщо до 2017 року ми матимемо якісь проблеми із Севастополем, то мати такі можливості було б дуже важливо", - заявив він.

Минулого тижня французький щоденник "Le Monde" оприлюднив новину, що Париж "у принципі" погодився вести перемови щодо продажу Росії кораблів класу "Містраль" - модерних військових кораблів.

"Містраль" здатен транспортувати 900 військвих, 35 гелікоптерів, 4 баржі для висадки на суходіл та 70 сухопутних машин. Також він може перевозити біженців, провіант та лікарні. Франція часто використовувала цей корабель у гуманітарних операціях.

Головнокомандувач російського флоту адмірал Володимир Висоцький ще у вересні 2009 року заявляв, що наявність на озброєнні кораблів типу "Містраль" дозволила б Росії завдати поразки Грузії у війні 2008 року "протягом 40 хвилин замість 26 годин".

Російський прем'єр Володимир Путін уперше висловив зацікавлення у придбанні такого корабля під час візиту до Парижа наприкінці минулого року.

Деякі країни вже висловили стурбованість через імовірність укладання такої угоди. Зокрема Грузія і нові члени НАТО - колишні балтійські республіки СРСР.

Останні висловили своє занепокоєння не лише Парижу, але й Вашингтону і штаб-квартирі НАТО у Брюсселі. Латвія, Литва та Естонія закликали США втрутитися.

Підсекретар у політичних справах в міністерстві закордонних справ Естонії Гаррі Тідо сказав Радіо "Свобода", що, на думку балтійських країн, продаж кораблів "Містраль" несе загрозу їхній безпеці.

У штаб-квартирі НАТО вважають, що справа не в тому, чи відбудеться ця угода, а коли це станеться.

Речник НАТО Джеймc Аппатурай сказав: "НАТО не має жодної формальної ролі у цьому продажі... Ми досить упевнені в тому, що угода, коли вона відбудеться, буде абсолютно законною. Звісно, дехто з союзників висловив занепокоєння щодо продажу, і нам про це відомо".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування