Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Імпульс до демократії буде головною спадщиною Ющенка - екс-посол

П'ятниця, 19 лютого 2010, 07:19


Найбільше досягнення президента Віктора Ющенка - це те, що на підставі "помаранчевої революції" він зробив демократію єдиною системою в Україні.

Таку думку висловив колишній посол США в Україні Стівен Пайфер у розмові з Радіо "Свобода".

"Я думаю, що президентство Ющенка допомогло закріпити демократію в Україні - це є найбільш тривалим і найважливішим його досягненням", - сказав він.

За словами екс-посла, дуже важливим був 2005 рік - "у цьому році Віктор Ющенко створив політичний простір для повернення Віктора Януковича".

"І в 2006 році після парламентських виборів Янукович став головою найбільшої парламентської фракції у Верховній Раді", - нагадав Пайфер.

"Ющенко не створював перешкод для свого політичного опонента, і за це треба йому віддати належне. Ющенко створив демократичний простір. Ми бачили вільні і демократичні парламентські вибори, а тепер і президентські вибори отримали високі оцінки від спостерігачів", - зазначив він.

"Я думаю, що цей імпульс до демократії буде найбільшою і найпозитивнішою частиною спадщини Ющенка", - додав екс-посол.

Водночас, Пайфер відзначив, що "за останні кілька років було занадто багато втрачених можливостей і занадто багато внутрішніх чвар" - і це стало причиною "політичної невдачі" Ющенка.

"Я вважаю, що президент та його адміністрація мусять взяти на себе за це відповідальність", - сказав екс-посол США, нагадавши, секретаріат президента дуже часто "атакував" уряд Юлії Тимошенко.  

На думку Пайфера, результати першого туру президентських виборів-2010 показали, що "український обиватель вважав президента Ющенка більш відповідальним за ці міжусобиці, ніж прем'єра Тимошенко".

"Я вважаю конституційну реформу позитивним явищем, тому що вона відвела Україну від супер-президентської моделі... Але справжній результат реформи, як ми бачимо, - це пат, постійні тертя між прем'єром і президентом, між виконавчою владою та Верховною Радою. Саме тому Україна не змогла реалізувати багато того, що повинні були підтримувати усі гілки влади", - сказав він.

Але все ж, на думку екс-посла, завдяки Ющенку більшість тепер розуміє, що "влада виграється виборами, а якщо ви програли, то ви програли, і програвати треба культурно".

"Це є величезним досягненням, зокрема, коли ми подивимося на весь пострадянський простір. Україна - це єдина пострадянська країна, яка здобула рейтинг вільної країни в оцінці правозахисної організації "Фрідом Гаус". Це неабиякий здобуток, і це великою мірою завдяки Ющенкові", - наголосив Пайфер. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування