Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У США вважають, що напруження між Україною і Росією неминуче

П'ятниця, 19 лютого 2010, 07:51


Напруження між Києвом і Москвою є неминучим, особливо коли йдеться про збереження української національної пам'яті.

Таку думку висловив колишній посол США в Україні Стівен Пайфер в інтерв'ю Радіо "Свобода".

На запитання, чи президент Віктор Ющенко спричинив погіршення україно-російських відносин, чи це просто така ситуація, що Росія поводиться так, екс-посол сказав:

"Ми можемо сперечатися про те, наскільки розумними були певні кроки, які зробив Ющенко для того, щоб розбудити українську національну пам'ять, однак, мені здається, напруження між Києвом і Москвою є неминучим, коли йдеться про українську національну пам'ять взагалі".

"Я думаю, що коли Ющенко став президентом, він хотів розбудувати всі успіхи, які Україна здобула за роки незалежності, і перетворити Україну на сучасну європейську державу, інтегрувати Україну в європейські та євроатлантичні структури. Як ми побачили, Росія не готова це сприйняти", - зазначив Пайфер.

За його словами, "багато хто в Москві ще вірить у сфери впливу і вважає, що Москва має право накладати вето на стратегічні рішення своїх сусідів".

"Отож, оскільки Ющенко хотів наблизити Україну до Заходу і саме в цьому бачив майбутнє України, тертя з Москвою було неминучим. Дотримуватися західної орієнтації і водночас уникати напруження з Москвою було надзвичайно важким", - сказав екс-посол США в Україні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування