"Україна мусить почати сама собі допомагати" - екс-посол США

П'ятниця, 19 лютого 2010, 10:33


Європа не звертає відповідної уваги на Україну, бо між її керівниками постійно точаться сварки та міжусобиці.

Таку думку висловив колишній посол США в Україні Стівен Пайфер у інтерв'ю Радіо "Свобода".

"Я стурбований, бо я бачу, що Європа не звертає відповідної уваги на Україну лише тому, що в Україні безконечно точаться сварки та міжусобиці. Це гальмує Україну", - сказав він.

Пайфер відзначив, що багато політичних сил - "Наша Україна", БЮТ та й частина Партії регіонів - "хочуть зближення України з Європою, не з НАТО, а з Євросоюзом", і "Україна могла просунутися набагато далі в цьому напрямку за останні роки".

Екс-посол також вважає, що "в Україні існує критична маса, яка могла набагато розумніше підтримати українську економіку - цього не сталося".

На думку Пайфера, "одна з головних проблем - це невміння йти на компроміси, невміння покинути особисті розбіжності, неспроможність сказати: так, ми не погоджуємося щодо цих питань, але давайте разом співпрацювати в цьому напрямку".

"Це стосується не лише (президента) Ющенка, а й усіх українських політичних акторів, але це частково є проявом того, що Україна є відносно молодою демократією і ще потребує часу, щоб визріти. Це вада не лише Ющенка, а й багатьох інших політичних лідерів України", - сказав він.

За словами колишнього посла США, навчитися залишати "особисті чвари і працювати заради більшого, загального добра" - це важлива складова управління. "Я сподіваюся, що ця проблема відійде, коли Україна стане політично зрілішою", - додав Пайфер.

На запитання, чи можна очікувати активнішу співпрацю Заходу, зокрема США, з Україною після цих президентських виборів, - попри "певну втому від України" - він сказав:

"Позбутися втоми від України - це на 95% залежить від самої України. Якщо новий президент серйозно поставиться до проблем, які існують в Україні, - Україна побачить, що їй приділятимуть більше уваги, і у Вашингтоні, і в європейських столицях".

"Продовження чвар, внаслідок яких нічого не робиться, неготовність взятися за серйозні виклики, як наприклад реформування газового сектору, що я вважаю критичною справою для України, бо кожна газова суперечка між країною та Росією є потенційно величезною проблемою для Європи - ось тепер Європа так бачить Україну: як проблемну державу", - сказав екс-посол США.

Пайфер зазначив: "Якщо наступний президент не буде готовий виправити ці проблеми серйозним підходом, я не вірю, що з'явиться великий інтерес чи інші зміни до України з боку європейців та американців".

"Україна мусить почати сама собі допомагати. Якщо вона це зробить, ви побачите, що Захід працюватиме з Україною активніше. Але це є продовженням того, що ми бачили протягом останніх років", - додав він.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування