Російському флоту нікуди буде плисти з Криму після 2017 року?

П'ятниця, 12 березня 2010, 15:24


Закрита федеральна цільова програма "Створення системи базування Чорноморського флоту на території Російської Федерації в 2005-2020 роках" виконується з затримками.

Про це розповідають чиновники Мінекономрозвитку й уряду Росії, пише російська газета "Ведомости".

Згадана цільова програма (ФЦП) передбачає будівництво бази в Новоросійську. Переїхати з Криму флот повинен у 2017 році, коли закінчиться договір про його перебування на території України.

"Сказати, яке зараз відставання (у реалізації програми) за часом, неможливо", - каже чиновник Мінекономрозвитку РФ.

Якщо програму не корегувати, імовірність того, що база в Новоросійську не з’явиться, справді висока, вважає чиновник російського уряду.

За його словами, зараз іде інвентаризація: "Дивляться всі об'єкти – ті, які увійшли у програму, і ті, які не ввійшли, – їх мали будувати приватні інвестори".

Через кризу пріоритети в інвесторів змінилися, шкодує чиновник Мінекономрозвитку РФ: тепер ці об'єкти, вочевидь, доведеться фінансувати з бюджету.

Найбільші проблеми з молом, який мав будуватися на приватні гроші, знають два чиновники Мінекономрозвитку, не називаючи, хто саме будує мол.

Координатор програми – Міноборони РФ, вартість її для бюджету – 20 млрд руб., повідомлялося раніше. У липні минулого року президенту РФ Дмитру Медведєву в Новоросійську говорили, що Спецбуд освоїв 2,2 млрд руб.

За даними людини з Міноборони, у 2009-2010 роках фінансування урізали більш ніж на 1 млрд руб. Роботи з будівництва молу йдуть не досить активно через традиційно слабке фінансування на початку року, роботи веде Спецбуд, і ні про яких приватних інвесторів йому не відомо, зазначає він

На думку чиновника російського уряду, має бути корекція усіх федеральних цільових програм Росії – і ФЦП щодо флоту, вочевидь, теж: додаткові ресурси для цієї програми потрібні постійно.

У комітеті Ради Федерації з оборони обговорювали проблему бази в Новоросійську й визнали неприпустимим затягування термінів, розповів член комітету Микола Тулаєв.

За його словами, інфраструктура новоросійської військово-морської бази на даний момент не відповідає тим завданням, які ставляться перед флотом.

Депутат Верховної Ради України від Партії регіонів Олена Бондаренко каже, що труднощі з будівництвом бази – "це проблеми Росії", але "якщо Росія запропонує вигідні умови, то Україна буде готова їх розглянути і, можливо, погодиться" (продовжити оренду ЧФ РФ у Севастополі після 2017 року).

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:58
У Калузькій області Росії безпілотник пошкодив енергетичну інфраструктуру
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
Усі новини...