У Раді йде переділ комітетів, але регіонали не хочуть поступатися місцями

Понеділок, 15 березня 2010, 11:38


Верховна Рада має замінити голів мінімум 12 парламентських комітетів, які пішли в уряд.

На ці посади розраховує нова опозиція, але Партію регіонів такі плани не влаштовують, пише "Дело".

Зокрема, Микола Азаров звільнив місце голови комітету з фінансів і банківської діяльності, Микола Присяжнюк – комітету з питань АПК, Ганна Герман – звільнила місце керівника комітету з питань свободи слова.

Відповідно до закону про регламент Верховної Ради, парламентській опозиції надається першочергове право вибору посад голів 10 комітетів.

Це комітети: з бюджету, з регламенту, з питань прав нацменшин і міжнаціональних відносин, соцполітики й праці, науки й освіти, охорони здоров'я, правосуддя, законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, економічної політики, боротьби з оргзлочинністю, з питань свободи слова.

8 із цих комітетів очолювали представники нинішньої коаліції – від Партії регіонів, Блоку Литвина, комуністів. Після входження цих політичних сил у більшість і формування опозиції має відбутися передача посад, як того вимагає закон про регламент.

За словами члена регламентного комітету Сергія Саса (БЮТ), до переліку варто додати і комітет з питань ПЕК і ядерної політики, який очолює лідер фракції НУНС Микола Мартиненко. Відповідно до закону про комітети ВР, керівники фракцій не можуть суміщати їх із керівництвом комітетами.

Член комітету з питань АПК Роман Ткач (НУНС) каже, що спочатку депутати мають визначитися, у якому форматі буде існувати опозиція. За законом, вона може бути лише одна – і БЮТ уже заявив про сою опозиційність.

Утім, Ткач каже, що є ініціатива змінити регламент парламенту так, щоб дозволити співіснування одразу декількох опозицій. Якщо депутати підтримають такі зміни, то "опозиційні" комітети доведеться ділити. Депутати запевняють, що це питання має вирішитися до Великодня.

Водночас, один із представників у Партії регіонів неофіційно повідомив, що коаліція має намір віддати опозиції лише 3 комітети, які очолювали "регіонали": бюджетний; з питань регламенту і комітет із питань свободи слова.

А комітет із питань фінансів і банківської діяльності, за даними видання, може очолити "регіонал" Василь Горбаль – член цього комітету, член Ради Нацбанку, почесний президент Укргазбанку. "Мені було б цікаво очолити цей комітет", - каже сам Горбаль, вважаючи, що комітет залишиться за "регіоналами".

Видання нарахувало 14 комітетів, де можлива зміна керівництва: з питань бюджету, регламентний, свободи слова й інформації, прав нацменшин і міжнаціональних відносин, соцполітики й праці, науки й освіти, правосуддя, законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, економічної політики, боротьби з оргзлочинністю (очолює Ігор Калетник, який може очолити Митну службу), фінансів і банківської діяльності, аграрної політики і земельних відносин, охорони здоров'я, з питань ПЕК і ядерної політики.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування