Коаліція розсекретила свою угоду

Вівторок, 16 березня 2010, 09:50

Коаліція буде проводити мовну політику з урахуванням норм Європейської хартії про мови.

Про це йдеться в коаліційній угоді, остаточний варіант якої опинився в розпорядженні Комерсанта.

Газета зазначає, що в цілому положення коаліційної угоди практично повністю повторюють пункти виборчої програми Віктора Януковича.

Коментуючи пункт угоди про мовну політику, регіонал Іван Попеску зазначив, що поки не йдеться про надання російській мові статусу державної.

"Що стосується державної мови, для цього потрібні зміни до Конституції, а нинішній склад Верховної Ради за це не проголосує, так що це питання можливе лише в перспективі", - сказав він.

Документом також передбачено закріплення на законодавчому рівні позаблокового статусу України, "що означає неучасть України у військово-політичних союзах інших держав".

Однак повністю припиняти співпрацю з НАТО нова коаліція не має наміру - в угоді йдеться, що вона буде продовжена, але лише в рамках тих питань, що становлять взаємний інтерес.

Разом з тим угода передбачає "зміцнення механізмів двосторонніх відносин з Росією "на засадах стратегічного партнерства, дружби і добросусідських відносин, а також взаємовигідної торговельно-економічної співпраці".

Окремим пунктом у договорі прописано курс на розвиток взаємовигідної співпраці з країнами СНД та економічну інтеграцію України на пострадянському просторі.

Одним з основних завдань більшості у законодавчій сфері, згідно з угодою, стане "формування та проведення узгодженої кадрової політики, контроль над ефективністю роботи призначених посадових осіб та забезпечення їх відповідальності перед коаліцією".

Окремий розділ присвячено "Етиці поведінки в коаліції". Зокрема, прем'єру, спікеру і його заступникам, міністрам, депутатам-членам фракцій, що входять до складу коаліції, "у своїх діях, пов'язаних з виконанням повноважень" слід "керуватися програмними принципами та рішеннями керівних органів коаліції".

"Не допускається публічна дискредитація офіційних рішень органів коаліції, Кабінету міністрів та посадових осіб", - йдеться в документі.

При цьому, якщо хто-небудь з представників більшості дискредитував коаліцію, він зобов'язаний протягом двох тижнів "залишити займану посаду за власним бажанням у зв'язку з неприйняттям політичного курсу коаліції".

Як стверджують джерела Комерсанта, текст коаліційної угоди був підписаний тільки в понеділок у першій половині дня, що може вважатися порушенням норм регламенту Верховної Ради.

Водночас, зазначає видання, навіть якщо порушення регламенту буде підтверджено офіційно, БЮТ жодних заходів вживати не буде.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:58
У Калузькій області Росії безпілотник пошкодив енергетичну інфраструктуру
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
Усі новини...