Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Меджліс попросив ЄС втрутитися у проблеми кримських татар

Четвер, 18 березня 2010, 08:36

Лідер Меджлісу кримських татар Мустафа Джемілєв просить Євросоюз звернути увагу на проблеми репатріантів при співпраці з Україною.

Про це він заявив, виступаючи у середу на слуханнях у Європарламенті, організованих депутатом Леонідасом Донскісом (група ліберальних партій, Литва).

Джемілєв вважає, що Європарламент має у своїй резолюції дати оцінку депортації кримських татар, аналогічну тій, яка була дана голодомору українського народу, що був названий злочином проти людства, передає "Німецька хвиля".

"Ми закликаємо Європейський Союз планувати та реалізовувати разом з Державою Україна із залученням кримських татар спеціальні програми, які полегшать реабілітацію та розвиток одного з європейських народів – кримськотатарського", - сказав лідер Меджлісу, повідомляє УНІАН.

Він зазначив, що до порядку денного асоціації Україна-ЄС могли би бути включені такі пріоритети, як будівництво десятків шкіл та дошкільних закладів освіти у районах проживання кримських татар, надання допомоги Кримському інженерно-педагогічному університету, який, у тому числі, веде навчання кримськотатарською мовою, відновлення унікальних культурних та історичних об’єктів кримськотатарської культурної спадщини.

Також, на думку Джемілєва, асоціації Україна-ЄС могла б розглянути питання допомоги у розвитку малого і середнього бізнесу, допомоги у репатріації близько 100 тисяч татар, які з економічних і законодавчих причин так і не змогли залишити країни Середньої Азії.

У свою чергу, Донскіс вважає, що головним пунктом резолюції європарламенту з даного питання повинно бути зафіксовано право кримських татар на їхню історичну та культурну самобутність, на збереження їхньої мови.

Крім цього, євродепутат хоче вірити в те, що й українська держава з розумінням підійде до цього питання. "Треба запам’ятати, що кримські татари не якийсь фантом, не фантазія, а історичний народ, який пережив велику трагедію", - заявив Донскіс.

Однак "Німецька хвиля" відзначає, що кримськотатарського питання в середу відбувалися у напівпорожній залі Європейського парламенту.

Водночас, під час них Організація народів та націй, що не мають представництва, заявила про намір висунути лідера кримських татар на премію імені Сахарова, яку щороку вручає Європарламент. А Донскіс не виключив, що після цього Джемілєва можуть навіть запропонувати на Нобелевську премію миру.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:25
відеоНе встиг випустити жодної ракети: Сили оборони спалили російський "Бук-М1"
09:24
У США заявили, що Китай "обрав сторону" і не претендує на нейтралітет у війні РФ проти України
09:16
На Черкащині через атаку РФ пошкоджено об’єкт критичної інфраструктури
09:08
Європарламент у боротьбі з відмиванням грошей схвалив ліміт готівкових платежів у 10 тисяч євро
09:04
За "злив" позицій ЗСУ настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП арештували без права застави
08:46
Білий дім відреагував на вето Росії в ООН щодо нерозміщення ядерної зброї у космосі
08:43
Навіщо на фронті потрібні засоби РЕБ, чому їх критично не вистачає, чим це загрожує військовим
08:38
Росія виробляє більше зброї, ніж їй треба на війні, і вже заповнює склади − міністр оборони Німеччини
08:25
У Німеччині висунули звинувачення семи підозрюваним радикальним ісламістам
08:18
фото Росіяни гатили по Нікопольщині: пошкодили будинки, газогін і ЛЕП
Усі новини...