Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Губернатори у Януковича проходять багатократну "перевірку на міцність"

Вівторок, 23 березня 2010, 10:15

Нові губернатори запевняють, що їх призначили, керуючись професійними критеріями, після низки співбесід у команді Віктора Януковича.

Як розповів "Комерсанту-Україна" Борис Петров, який став головою Запорізької ОДА, а до цього керував обласною організацією Партії регіонів, його призначенню передувала низка перевірок, у тому числі з боку СБУ, Генпрокуратури й МВС.

"Після того як Кабмін вивчив надану інформацію, відповідні пропозиції надійшли до президента. Після чого я пройшов співбесіди у прем'єр-міністра Миколи Азарова, першого віце-прем'єра Андрія Клюєва, голови адміністрації Сергія Льовочкіна", - розповів Петров про процедуру призначення.

"І тільки потім зустрівся з президентом Віктором Януковичем. Перша зустріч із президентом була загальна, він задавав питання кожному кандидату в губернатори, а потім відбулися особисті зустрічі", - повідомив він.

На думку директора Національного інституту стратегічних досліджень при президенті Андрія Єрмолаєва, принципів відбору існує декілька.

"Головує принцип професійної готовності працювати в регіоні, його знання, лояльність регіональних еліт до призначенців. Високу роль зараз відіграє довіра до кандидата. Досить згадати практику минулих років, коли губернатори могли фрондувати проти уряду, що переросло в політичну проблему", - зазначив Єрмолаєв.

На запитання, чи є шанс залишитися на своїх посадах у губернаторів, призначених при президенті Вікторі Ющенку, він відповів: "Контакт буде з усіма".

Як відомо, 18 березня президент Віктор Янукович своїми указами змінив 11 голів облдержадміністрацій.

У понеділок, 22 березня, він заявив, що "до кінця поточного тижня потрібно призначити інших голів облдержадміністрацій".

Кадрові перестановки поки не торкнулися Вінницької, Волинської, Івано-Франківської, Кіровоградської, Львівської, Полтавської, Сумської, Тернопільської, Черкаської й Чернігівської областей.

Опитані газетою губернатори цих областей вважають, що їхні шанси залишитися на посаді дорівнюють нулю, а відставка – лише справа часу.

Голова Вінницької ОДА Олександр Домбровський сказав: "Не було ні спілкування, ні співбесіди. Я впевнений у тому, що голову обладміністрації будуть змінювати".

Член комітету ВР із питань держбудівництва й місцевого самоврядування від БЮТ Сергій Підгорний вважає, що губернаторів вибирають "за політичним принципом", бо перед місцевими виборами "Партії регіонів необхідно зміцнити владу на місцях, щоб повною мірою використати у майбутньому адміністративний ресурс".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування