Табачник: Я ніколи не стверджував, що галичани - не українці

Вівторок, 23 березня 2010, 10:26

Міністр освіти Дмитро Табачник обіцяє не "ділити" громадян України "на хороших і поганих в залежності від регіону їх проживання".

Про це він сказав в інтерв'ю "Сегодня".

Коментуючи свої висловлювання на адресу галичан, Табачник сказав, що він "ніде і ніколи не стверджував, що галичани - не українці".

"Я писав про те, що в Україні живе два етноси: галичани і жителі Великої України. Ці національні групи, писав я, не мають нічого спільного в ментальному та конфесійному сенсі", - зазначив він.

"Маю підкреслити, що "свідомі" галичани всі, як один, розділяють цю оцінку, пропонуючи насильно зробити з жителів південного Сходу ("східняків", за їхньою термінологією) "справжніх українців". Я ж не стверджую, що галичани погані або їх треба переробляти. Я кажу, що єдина українська політична нація може відбутися лише в тому випадку, якщо галичани будуть ставитися до історії, культури, релігії та мови жителів Великої України так само толерантно, як останні ставляться до галичан", - додав Табачник.

Він також пообіцяв не "вставляти палки в колеса" своїм ворогам.

Зокрема, коментуючи заяву ректора Києво-Могилянської академії Сергія Квіта, який виступив проти його призначення, Табачник сказав:

"Думка, яку висловив Квіт - це його особиста громадянська позиція. І він має на неї повне право. Моя позиція полягає в тому, щоб всі ВУЗи отримували якомога більше автономії, а міністерство якомога менше втручалася в їхнє життя. Це ж стосується і Києво-Могилянської академії. Тому, на відміну від мого попередника, нікому я мститися не буду. Палки вставляти в колеса нікому не буду".

"Нехай спокійно працюють, навіть якщо вони проти Табачника. Як казав Мао, нехай розквітає сто квітів, хай змагаються сто шкіл", - додав міністр.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування