Табачник звинувачує людей Вакарчука в "злодійських схемах" і обіцяє "чистку"

Вівторок, 23 березня 2010, 10:52

Міністр освіти Дмитро Табачник звинувачує попереднє керівництво міністерства у корупції.

"На жаль, джерелом заробітку чиновників міністерства стало видання шкільних підручників. Один із заступників міністра опікувався видавництвом-переможцем у конкурсі шкільних підручників", - сказав Табачник в інтерв'ю "Сегодня".

На прохання назвати ім'я цього чиновника, міністр відповів: "Пройде робота Контрольно-ревізійного управління - буде ім'я. Ну а поки можу пообіцяти, що найближчими днями з апарату міністерства будуть вигнані ті, хто тримав у своїх руках злодійські схеми".

Крім того, Табачник зазначив, що в міністерстві накопичилося майже 1,5 тисячі ліцензійних і акредитаційних справ.

"Чому вони роками лежали в міністерстві? Чому в експертні комісії, у державну акредитаційну комісію, затверджену Кабміном, були введені представники громадських організацій тільки одного напрямку", - обурився він, уточнивши, що має на увазі "націонал-демократичний напрям".

"І всупереч рішенням експертних рад, зібраних Вакарчуком, документи не підписувалися роками, тому що очікували візи і схвалення представників громадських організацій. Ось ця злодійська схема теж буде зламана", - сказав він.

На питання, яке "господарство" йому дісталося від попередника, Табачник відповів:

"У мене склалося враження, що люди хотіли знищити все в освіті України на десятиліття вперед. Назву лише кілька прикладів. Підручники для молодших класів не перевидавалися вже 8 років. З гігієнічної точки зору їх може заборонити санепідемстанція, тому що за ними вчитися не можна. Тому нам треба видати підручники для другого, третього, четвертого і п'ятого класу. За один рік це, напевно, зробити нереально. До речі, підручники для 9 класу в минулому році стали доставлятися в школи тільки у грудні місяці. Це ж катастрофа".

"За необхідності 252 млн. гривень для харчування дітей сиріт в бюджеті пропонувалося 157 мільйонів гривень. Куди в такому випадку подіти дітей, на харчування яких не вистачає 100 млн?", - обурився він.
 
На ремарку, що його попередники можуть сказати, що виною всьому криза, Табачник відповів:

"Так, криза, але відмовлятися від усього протягом 2 років... Причому в 2008 році ніякої кризи не було. Просто система була налаштована тільки на те, щоб підігнати освіту до тестування. Це тестування топтало все - якість освіти, авторитет середньої школи, авторитет учителя".

При цьому він заявив, що "не Іван Вакарчук придумав тестування, а його розробила група педагогів у 2003 році під керівництвом тодішнього міністра Василя Кременя і тодішнього віце-прем'єра Дмитра Табачника".

"І постанова уряду Януковича називалася "Про заходи щодо підвищення якості освіти". І тільки люди вкрай неінтелектуальні і вкрай упереджені могли представити тестування як захід, спрямований виключно на боротьбу з корупцією", - сказав Табачник.

На питання, як переживає кампанію проти нього його сім'я, міністр розповів:

"...Дружина каже: "Ти тільки в телеефірі не зірвись, тому що ти запальна людина, і не почни говорити до кінця всю правду".

"А вся правда полягає в тому, що людина, яка нищила освіту, цинічно порушувала закон, ненавиділа своїх колег, не виконувала державні плани і бюджет, не видавала підручники, принижувала вчителів, називаючи їх корупціонерами, може вважатися українським міністром, а людина, яка хоче допомогти людям, що працюють у сфері освіти пишатися своєю професією, але не вимовляє ритуальних слів про Бандеру, має чомусь вважатися неукраїнським міністром", - заявив Табачник.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування