Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Бойко і Бакулін запропонували "Газпрому" прямий вихід на наш ринок?

Середа, 24 березня 2010, 08:47

Українська делегація привезла в Москву у вівторок пакетну угоду про створення газотранспортного консорціуму в складі компаній з Росії, ЄС і України.

За інформацією газети "Комерсант-Україна", у ньому "Газпрому" пропонується прямий вихід на внутрішній український ринок газу.

В обмін Київ наполягає на суттєвому зниженні ціни газу до рівня Білорусії: якщо Київ у I кварталі цього року купує газ по $305 за тис. куб. м (із квітня ціна мала зрости до $320), Мінськ платить $168 за тис. куб. м.

Сторони приготували до переговорів і аргументи на випадок незгоди опонентів.

Як повідомило виданню джерело, близьке до російської сторони, "якщо процес піде в недружньому руслі, "Нафтогазу" можуть бути пред'явлені позови про несвоєчасні платежі в 2006-2008 роках на $2,1 млрд".

Рішення щодо цього питання наступного тижня має винести Стокгольмський арбітражний суд.

У свою чергу Мінпаливенерго у вівторок заявило про намір провести переговори з потенційними інвесторами щодо будівництва регазифікаційного термінала для прийняття зрідженого природного газу з Катару й інших країн.

Зацікавленість у проекті вже висловили канадські SNC Lavalin International Inc. і EDS, японська Mitsubishi Corp. і турецькі Cilyk Holding, Gap Insaat і Sancakli Group.

Зазначений проект обговорюється з 2005 року, але поки безрезультатно.

Як відомо, у Москві у вівторок почалися переговори голови "Газпрому" Олексія Міллера з міністром палива й енергетики України Юрієм Бойком і новим головою НАК "Нафтогаз України" Євгеном Бакуліним

Раніше перший віце-прем'єр України Андрій Клюєв заявляв про необхідність передачі газотранспортної системи України в концесію, для чого уряд ініціює створення консорціуму.  

"Консорціум бере на себе зобов'язання експлуатувати ГТС, інвестувати в її розвиток, збільшувати обсяги прокачування і потужності. Але при цьому система, згідно з уже підготовленим законом, залишається державною", - заявив Клюєв у вихідні.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...