Кравчук: ідея Семиноженка загрожує суверенітету, Янукович має пояснити

Вівторок, 30 березня 2010, 13:18

Екс-президент України Леонід Кравчук вважає, що ідея створення союзної держави Україною, Білоруссю та Росією загрожує Україні втратою суверенітету.

Про це він заявив в інтерв’ю газеті "День", коментуючи таку ініціативу депутата Держдуми Росії Федорова, підтриману українським віце-прем’єром Володимиром Семиноженком.  

"Цю ідею обговорювали дуже серйозно", - сказав Кравчук про обговорення цієї теми в програмі "Шустер Live" на каналі "Україна".

"Найгірше, що в цій дискусії приймав безпосередню участь віце-прем’єр українського уряду – Семиноженко. І особливо хочу підкреслити: мова йшла не про союз трьох держав, а єдину союзну державу зі столицею в Києві", - наголосив перший президент України.

"Якщо припустити, що така держава може бути утворена, йдеться про повну втрату суверенітету кожної з трьох держав. Повторюю: повну втрату! По суті, йдеться про повернення навіть не до Радянського Союзу (тому що Союз – це була Федерація), а щось сильніше", - переконаний Кравчук.

Він зазначив, що Семиноженко "у цілому схвально поставився до цієї ідеї, сказавши, що її можна обговорювати", – цим самим "провокуючи" людей її підтримати.

"Не може віце-прем’єр брати участь у громадських заходах (публічно чи не публічно, письмово чи усно), не маючи повноважень уряду. І за жодних умов не може приймати участь як приватна особа", - наголосив Кравчук.

"У нас зараз цікава картина спостерігається, таке собі "роздвоєння" особистостей. Ось, кажуть, я як приватна особа думаю одне, але як чиновник роблю зовсім інше. Якщо так підходити, то ми далеко заїдемо... Ведучи себе таким чином, влада, м’яко кажучи, дрібніє в очах людей", - зазначив він.

Екс-президент наголосив, що йдеться не про союз держав, а про єдину державу: "Мова йде саме про загрозу, замах на святая святих – суверенітет та територіальну цілісність".

Кравчук через газету закликав президента Віктора Януковича роз’яснити членам своєї команди, зокрема, в уряді, відповідальність за подібні заяви.

"Вікторе Федоровичу! Ви як гарант Конституції маєте бути ініціатором – звернутися до коаліції, що формувала уряд, і нехай її члени роз’яснять урядовцям, іншим чиновникам їхні права, обов’язки і відповідальність перед законом і державою", - звернувся він.

"Член уряду – це не просто громадянин України, він обтяжений відповідальністю, яка виписана для нього Конституцією, законами, іншими нормативними документами. І коли чиновник їх порушує, він має за це відповідати", - наголосив екс-президент.

"Звертаюся до уряду, до президента і до самого Володимира Семиноженка. Якщо те, що він казав в телеефірі, - якесь непорозуміння, то нехай у п’ятницю на тому ж каналі розкаже українському народові, що він мав на увазі", - заявив Кравчук.

"Якщо я буду в повному здравії, я також прийду і послухаю його аргументи. Коли ж він цього не зробить і надалі робитиме натяки на можливість втрати суверенітету, ми не заспокоїмося. Я, принаймні, повірте, точно не заспокоюся", - додав він.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування