Янукович домовиться про зниження ціни на газ із Медведєвим у травні?

Понеділок, 12 квітня 2010, 10:38


Питання про зниження ціни російського газу для України може бути вирішене під час травневого візиту президента Росії Дмитра Медведєва до Києва.

На це розраховують чиновники як у Росії, так і в Україні, пише газета "Сегодня".

Так, депутат Держдуми РФ Сергій Марков сказав виданню: "Я не сумніваюся в тому, що проблема буде вирішена. З моменту приходу до влади Януковича й Азарова ситуація в російсько-українських відносинах динамічно розвивається у багатьох питаннях".

"Ми знову стаємо дружніми державами, і тому рішення по газу - лише справа часу. У цілому, гадаю, що крапку поставлять під час візиту президента Медведєва до Києва у травні", - заявив Марков.

Про вирішення питання під час травневого візиту голови російської держави повідомило і джерело в Мінпаливенерго.

"Коли сторони хочуть домовитися, вони домовляться, а зараз бажання вже є в обох сторін. Ми отримаємо ціну на газ, яку хоче Україна, - $200-230 за тисячу "кубів", - запевнило це джерело

Як відомо, у суботу прем'єри України й Росії Микола Азаров і Володимир Путін зустрілися в аеропорту "Внуково-2". Після цього Путін сказав: "Азаров зробив пропозиції. Вони досить цікаві, припускаю, що зможемо вийти на рішення. Але вони вимагають опрацювання, це в значній мірі рахункові позиції, потрібно подумати".

Раніше Азаров повідомив, що просить у Росії "знизити ціну газу на $4 млрд на рік". У II кварталі ціна газу для України складає $330 за тис. куб. м проти $305 у I кварталі.

Джерело газети "Комерсант-Україна" у НАК "Нафтогаз України" каже, що середньорічна ціна імпортного російського газу без знижки складе $334 за тис. куб. м.

У якості компенсації за знижку Україна пропонує "взаємовигідні проекти і кооперацію в атомній енергетиці й інших галузях".

Це може стосуватися співпраці в атомній енергетиці, зокрема можливість кредитування Росією будівництва 3-го й 4-го блоків Хмельницької АЕС ($5-6 млрд).

Крім того, сторони вивчають можливість будівництва в Україні заводу з виробництва ядерного палива і продовжують переговори за контрактом на його постачання.

Також Росія зацікавлена в отриманні активів в українському літакобудуванні й інтеграції українських авіазаводів у "Об'єднану авіабудівельну корпорацію".

Крім того, може йтися про продовження оренди Чорноморському флоту РФ у Севастополі в обмін на підвищення вартості цієї оренди, пише "Сегодня".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування