В українській армії проблеми з контрактниками

Вівторок, 13 квітня 2010, 13:58


Цього призову до лав Збройних сил України буде відряджено на 500 юнаків більше, ніж під час попереднього.

Це пов'язано з недофінансуванням заходів з переходу армії до комплектування за контрактом, кажуть військові, передає "Німецька хвиля".

Триває весняна призовна кампанія. У вівторок з усіх обласних призовних центрів до армії буде скеровано молоде поповнення.

Цього разу кількість призовників є дещо більшою, аби укомплектувати вакантні посади контрактників, зауважив керівник прес-центру Західного оперативного командування Олександр Поронюк.

У контрактників немає мотивації для служби: зарплата залишається низькою, а ще немає житла, - пояснює директор Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак і застерігає від можливих наслідків такої ситуації.

"Це приведе до того, що на службу йтимуть лише з тих регіонів, де неможливо буде знайти роботу. Це явище небезпечне, бо тоді контрактна армія перетвориться на "робітничо-селянську", тобто не матиме необхідного для сучасної армії рівня освіти і підготовки", - каже Бадрак.

Він зауважує, що ще минулого року відплив контрактників удвічі перевищував поповнення.

Експерт переконаний, що без різкого збільшення видатків на національну оборону, програму з переходу на контрактну службу не виконати за 5 років.

А фінансування, на його думку, має складати не менше 2% ВВП країни. Половина з цих коштів має спрямовуватися на утримання армії, а решта - на переозброєння та бойову підготовку.

Суспільство мусить усвідомити, що контрактна армія коштує дорого, наголосив експерт.

Нещодавно заступник Генерального штабу ЗСУ генерал-лейтенант Володимир Артюх повідомив, що збільшення цьогорічного весняного призову на 500 осіб пов'язано з хронічним недофінансуванням заходів з переходу армії до комплектування військовослужбовцями за контрактом.

Молоді люди не хочуть продовжувати контракти на службу, нарікають військові.

За словами Артюха, грошове забезпечення контрактника набагато менше, ніж середня зарплатня по Україні - близько 900 гривень на місяць.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...