Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Від Януковича вимагають карати винних у порушенні прав людини

Середа, 14 квітня 2010, 15:56

Amnesty International вимагає від президента й уряду України забезпечити притягнення до відповідальності осіб, винних у порушеннях прав людини.

Про це сказала старший директор цієї міжнародної правозахисної організації Нікола Дакворт на прес-конференції в середу в Києві.

Для цього, за її словами, необхідно також привести законодавство країни у відповідність із міжнародними нормами.

"Нова влада в Україні не повинна відмовлятися від результатів, яких вашій країні вдалося досягти за останні 20 років у сфері прав людини", - сказала Дакворт.

Вона зазначила, що висловлення офіційних осіб на захист прав людини гідні схвалення.

"Однак їх варто підтверджувати справами, а саме незалежно і ретельно розслідувати всі повідомлення про випадки порушення прав людини, притягувати винних до кримінальної відповідальності і гарантувати відшкодування шкоди постраждалим", - сказала Дакворт.

За її словами, новому уряду України слід у пріоритетному порядку заснувати незалежний механізм розгляду скарг на роботу міліції.

"Такий механізм має передбачати регулярні і незаплановані відвідування будь-яких місць позбавлення волі незалежними спостерігачами як захід із попередження катувань та інших видів жорстокого поводження", - наголосила вона.

Дакворт також нагадала, що президент Віктор Янукович в інаугураційній промові обіцяв "ставити справу вище за багатослів'я", і Amnesty International закликає його вжити дієві заходи з забезпечення прав людини і дотримання Україною міжнародних зобов'язань у сфері прав людини.

"У перший день після вступу на посаду президент України видав три укази: про боротьбу з бідністю, початок структурних економічних перетворень і про викорінення корупції. Amnesty International звертається до президента з проханням видати четвертий президентський указ - про реформи, які зроблять права людини реальністю для людей в Україні", - підкреслила Дакворт.

У рекомендаціях Amnesty International керівництву України містяться пропозиції того, як захистити людей у країні від катувань та інших видів жорстокого поводження під час утримання під вартою в міліції, а також від расової дискримінації і щодо гарантування прав біженців і прохачів політичного притулку.

Зокрема, організація радить фіксувати і моніторити всі випадки злочинів на расовому ґрунті по країні, організувати незалежне управління для розслідування всіх заяв про порушення прав людини міліцією, установити дієву справедливу систему з надання біженцям притулку.

За словами Дакворт, зараз в Україні задовольняється дуже незначна кількість заяв про надання притулку: приміром, у 2007 році успішними були усього 0,7% від таких заяв, у 2008 - 5,7%.

"Інтерфакс-Україна", ЛІГАБізнесІнформ

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
Харків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
22:38
БоксБогачук: Якщо Ломаченко програє, то, напевне, завершить кар’єру
Усі новини...
Реклама: