Пинзеник нарахував Азарову дірку у півтори сотні мільярдів

Неділя, 18 квітня 2010, 22:22
Наразі дефіцит бюджету складає 150 мільярдів гривень.

Про це заявив екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник в ефірі програми "Чорне та біле" на телеканалі ТВі.

"Видатків більше. При чому більше не на 10 мільярдів, не на 20. Минулого року було більше видатків на 100 мільярдів, ніж отриманих доходів. Поточну ситуацію я оцінюю у 150 мільярдів, якщо нічого не робити", - зазначив він.

"На жаль, мав нещастя бачити робочий варіант проекту бюджету. Я не можу сказати, що це бюджет уряду ще, бо він не проходив уряд. Мої висновки не втішні. Там ситуація погіршується", - наголосив Пинзеник, додавши, що "це дорога у нікуди".

"Дуже сподіваюся, що у такий версії документ не буде поданий. Бо надії на те, що він не буде прийнятий, на жаль, немає", - зазначив він.

На питання, де можна взяти кошти для покриття дефіциту бюджету, екс-міністр відповів: "Це тупик. Немає звідки взяти".

Він вважає, що в Україні необхідно скорочувати бюджетні видатки: "Тут не знайдеш рішень у площині доходів. І неправильно було б загальні ставки податків підіймати. Економіка і так уражена".

За словами Пинзеника, великі резерви є у соціальних видатках бюджету.

"Соціальна політика побудована на підтримку заможних людей", - наголосив він.

"Не можна поставити на шальку терезів з одного боку пенсіонера з пенсією 700 гривень, а з другого боку - 15 тисяч гривень. Це різні пенсіонери. А правом на підтримку користуються й ті і інші", - пояснив екс-міністр.

Крім того, Пинзеник підкреслив, що якщо Нацбанк буде "залучений до покриття потреб уряду", то це призведе до інфляції.

Відповідаючи на питання щодо валютного курсу, він заявив: "З таким дефіцитом (бюджету) не можна прогнозувати курс. Для того, щоб прогнозувати курс, Україна має вийти на такий дефіцит, який реально профінансувати за відсутності Нацбанку".

"Це не може бути дефіцит на рівні 11%. Я не казав, що 2%, бо це неможливо за рік. Але ця цифра має бути на рівні 4-5%", - зазначив екс-міністр.

"Масштаб проблем у нас дуже серйозний. У нас дуже серйозні виклики, на які не реагувати неможливо. Заклинаю ще раз: не дай Бог, щоб ці виклики прорвалися", - сказав Пинзеник.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...