"Регіони" хочуть дозволити судочинство російською

Понеділок, 19 квітня 2010, 21:10
У Верховній Раді зареєстрований законопроект, яким дозволяється провадження судочинства російською мовою.

Авторами документу є регіонали Вадим Колесніченко і Сергій Ківалов, повідомляє сайт парламенту.

Згідно з пояснювальною запискою до документу, "законопроектом пропонується надати право на використання в судовому процесі російської мови за заявою та згодою сторін".

"Здійснення судочинства виключно державною мовою створює перешкоди, а іноді й унеможливлює судовий захист прав та охоронюваних законом інтересів...наслідком чого є фактичне встановлення мовного цензу на право судового захисту", - йдеться у записці.

"Внесення змін до закону про судоустрій щодо провадження судочинства державною та російською мовами є необхідним для реалізації загальновизнаного права кожної особи на ефективний судовий захист", - вважають регіонали.

Автори документу також наголосили, що "запропонований проект закону не містить положень щодо зміни статусу державної мови та не має на меті обмеження сфери її використання".

"Також, цей проект ні у відкритій, ні у прихованій формі не надає російській мові статусу державної, а лише визначає межі та порядок її використання в судових інстанціях на території України", - йдеться у документі.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування