МЗС нагадав: "здачу" Криму російському флоту ще треба затвердити

Середа, 21 квітня 2010, 17:31

Остаточне рішення про продовження перебування Чорноморського флоту Російської Федерації в Україні повинні ухвалити парламенти двох країн.

На цьому акцентують у Міністерстві закордонних справ України.

"Відповідно до положень підписаної угоди (між Україною та Росією про перебування ЧФ РФ), вона набуде чинності лише після її ратифікації парламентами обох країн, і будуть завершені відповідні внутрішньодержавні процедури", - пояснили "Інтерфаксу-Україна" у департаменті інформаційної політики МЗС.

Співрозмовник агентства пояснив, що відповідно до чинної угоди щодо базування ЧФ РФ від 1997 року, було передбачено автоматичне продовження його дії на наступні 5 років у випадку, якщо одна зі сторін не заявить про бажання вийти з неї.

"Таким чином, некоректно говорити про те, що 28 травня 2017 року - це дата автоматичного розірвання угоди", - наголосили в МЗС.

Крім того, у відомстві зазначили, що в жодному з положень Конституції України не зазначено граничний термін тимчасового перебування ЧФ РФ на території України, і тому підписана в середу угода не суперечить Основному закону держави.

Водночас керівник прес-служби МЗС Олег Волошин зазначив, що угода була підписана Януковичем у рамках його повноважень.

Він нагадав, що в Конституції не вказується термін перебування Чорноморського флоту Росії в Україні, повідомляє Обком з посиланням на Українські новини.

За словами Волошина, згідно з Конституцією, військові бази інших держав можуть перебувати на території України у разі наявності відповідних міждержавних угод, ратифікованих парламентом.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування