Янукович добив Помаранчеву революцію – британська преса

Неділя, 25 квітня 2010, 12:42
Угода про продовження базування російського флоту в Криму "стала останнім цвяхом, забитим у труну Помаранчевої революції".

Про це пише британська газета "Guardian", повідомляє ВВС.

Видання зазначає, що ця угода є "найконкретнішою з усіх попередніх ознак того, що Україна повернулася під уплив Росії".

"Попередник Віктора Януковича Віктор Ющенко заприсягався витиснути із Севастополя російський флот, присутність якого, як він вважає, загрожує суверенітету України і дестабілізує ситуацію в Криму", - йдеться у повідомленні.

"Сьогодні ж речник міністерства закордонних справ каже, що "Чорноморський флот не становить жодної загрози незалежності України", - зазначає видання.

У свою чергу "Times" вважає продовження терміну базування російського флоту "тріумфом Кремля після двох місяців пана Януковича при владі".

"Зустріч у Харкові двох лідерів стала п'ятою, відколи Януковича обрали президентом. Він відкинув політику Ющенка, спрямовану на отримання членства в НАТО, яку міцно підтримували США за часів президента Буша", - зазначає видання.

У повідомленні наголошується, що президент США Барак Обама виказав тій політиці значно меншу підтримку, зосередившись більше на покращенні стосунків із Москвою.

"Times" прогнозує, що тепер Обаму критикуватимуть республіканці, яким ця угода видається ознакою провалу спроб протистояти поширенню впливу Росії в колишніх радянських республіках.

Крім того, "Financial Times" називає цю угоду "різким поворотом у Києві від нещодавньої прозахідної політики до тіснішої співпраці з Росією".

"В обмін на дешевший газ Москва сподівається отримати тривале посилення свого впливу в Україні, яку газета називає найважливішою з усіх колишніх радянських республік, які відкололися від Росії", - йдеться у повідомленні.

Financial Times вважає, що "панові Януковичу вдалося консолідувати владу після виборів, але невідомо, чи зможе він вгамувати протистояння, яке його "флотська" угода збурить поміж українців, які дивляться на Захід".

Газета наголошує, що міждержавна угода стосується не лише Чорноморського флоту, а й контрактів для російських компаній на будівництво двох ядерних реакторів в Україні та збереження за ними ролі монополістів у постачанні ядерного палива.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування