Тимошенко бідкається Європі на "жахливу поступку" Януковича

Понеділок, 26 квітня 2010, 11:44

Лідер БЮТ Юлія Тимошенко стверджує, що нова влада України поставила під загрозу демократію та незалежність країни, уклавши угоду з Росією щодо Чорноморського флоту.

Про це пише "Файненшл Таймз", повідомляє прес-служба БЮТ.

Тимошенко звинуватила президента Віктора Януковича в "здачі" суверенітету країни його згодою на продовження використання Чорноморським флотом Росії українського порту на "ще майже 40 років".

Вона назвала це "жахливою поступкою" та черговим "неконституційним" кроком.

На думку Тимошенко, угода між Росією та Україною про 30%-ву знижку Україні на газ в обмін на продовження терміну базування російського флоту в Севастополі на ще 30 років після 2017 року "відкидає Україну назад на 20 років до Радянського Союзу".

"Незалежність під загрозою. Я не хочу, щоб наша країна потрапила під авторитаризм та контрольовану демократію. На кону - безпека Європи та всього регіону", - стверджує Тимошенко.

Згадуючи, що Росія використала свої кораблі з Чорноморського флоту під час війни з Грузією у серпні 2008 року, лідер БЮТ заявляє: "Ми можемо автоматично бути втягнутими в одну зі сторін конфлікту. В найгіршому випадку, ми можемо втратити Крим".

При цьому Тимошенко зазначає, що "сепаратистські групи на півострові вже давно домагаються об'єднання з Росією".

Лідер БЮТ заявила, що об'єднаний опозиційний фронт спробує заблокувати угоду, підписану Януковичем у середу.

Водночас, вона зазначає, що простір для маневру в опозиції незначний, бо президент "консолідував в своїх руках повний контроль виконавчої, законодавчої та судової влади".

Тому для західних союзників України, зокрема США та Європейського Союзу, "вкрай важливо", на думку Тимошенко, "перестати закривати очі на те, як Янукович топчеться по Конституції України та свободі слова".

Західні уряди прагнуть припинення політичного хаосу в Україні, зазначає ФТ.

Тимошенко ж закликає їх "не зраджувати свої найвищі принципи демократії та свободи слова заради так званої стабільності - такі хибні надії не принесуть стабільність".

Вона підтвердила своє бажання налагоджувати гармонійні відносини з Росією, зберігаючи Україну на шляху до членства в ЄС.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування